Misiunile spaţiale ale NASA în 2009

Misiunile spaţiale ale NASA în 2009

Anul 2009 promite multe descoperiri astronomice în spaţiu. NASA plănuieşte misiuni care vor face o hartă extrem de detaliată a Lunii, care vor căuta planete în jurul altor stele şi care vor explora originile, evoluţia şi destinul Universului.

Cele trei observatoare importante ale NASA - Telescopul Spaţial Hubble, Observatorul Chandra pentru raze X și telescopul spaţial Spitzer, alături de alte misiuni mai mici, vor continua să aducă descoperiri incitante, informează ŞtiinţaAzi.

Dawn: Misiunea  Dawn a NASA e proiectată să orbiteze în jurul lui Vesta și Ceres, doi din cei mai mari asteroizi din Sistemul Solar. Dawn va trece de Marte în martie 2009.

Kepler: Misiunea Kepler va căuta planete de dimensiunea Pământului în jurul altor stele, urmărind mici schimbări în strălucirea lor. Lansarea este plănuită pentru martie 2009, iar oamenii de știință speră că misiunea va marca o nouă eră în înțelegerea noastră a Universului.

Lunar Reconnaissance Orbiter: Lansarea este plănuită pentru Aprilie 2009, Lunar Reconnaisance Orbiter va oferi cele mai detaliate hărți ale Lunii din zilele noastre, pregătind Luna pentru viitoare explorări de către oameni.

Lunar Crater Observation and Sensing Satellite: Satelitul de Observare și Detectare a Craterelor Lunare (LCROSS) va analiza solul întunecat al unuia dintre craterele polare ale Lunii căutând dovezi că în trecut a existat acolo gheață. LCORSS va ajunge pe Lună transportat cu  același vehicul destinat misiunii Lunar Reconnaissance Orbiter.

Planck va studia radiaţia religvă a Big Bang-ului cu o precizie încă nerealizată până la el şi va răspunde la una dintre cele mai importante întrebări din ştiinţa modernă: Cum a început Universul? Cum a evoluat în ceea ce vedem noi astăzi? Cum se va schimba în viitor?

Misiunea numărul 4 de amelioare a Telescopului Spaţial Hubble va permite acestuia să ofere noi informaţii despre formarea şi evoluţia galaxiilor, stelelor şi sistemelor solare. Naveta spaţială Atlantis care va ameliora Telescopul Spaţial Hubble va purta numele de STS-125 şi va fi lansată pe 12 mai 2009.

Interstellar Boundary Explorer (Exploratorul Frontierei Interstelare) va studia şi cartografia chiar marginea sistemului nostru solar, unde vântul solar fierbinte ajunge în vastul spaţiu rece interstelar.

Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (Observatorul Stratorsferic pentru Astronomie în Infraroşu, sau SOFIA) este cel mai mare telescop aflat nici pe sol, nici în spaţiu, ci în aer. Este un telescop cu diametrul de 2,5 metri şi este transportat nu cu un balon, ci cu un avion Beoing 747-SP. Este planificat ca operaţiunile să înceapă în 2009. SOFIA este conceput pentru a observa formarea de stele şi centrul galaxiei noastre, toate în lumină infraroşie.

MESSENGER va studia Mercur, adică planeta cea mai densă, cea mai mică şi cea mai puţin explorată dintre planetele telurice din sistemul nostru solar, adică planetele solide, asemenea Pământului.  În septembrie 2009, MESSENGER va trece a treia oară pe lângă planeta Mercur.

Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) va fi lansat în noiembrie 2009. WISE va cartografia cerul în lumină infraroşie, căutând stelele cele mai apropiate şi cele mai reci, originea sistemelor stelare şi planetare şi cele mai strălucitoare galaxii din Univers.

 

Ne puteți urmări și pe Google News