Misiunile în Irak îi strică pe soldaţi la cap

Unul din cinci soldaţi americani reveniţi de pe front suferă de afecţiuni psihice.

Aproximativ 300.000 de soldaţi americani întorşi din Irak şi Afganistan suferă de stres posttraumatic sau depresie, iar aproape jumătate dintre ei nu primesc niciun fel de îngrijiri, arată un studiu independent realizat de corporaţia RAND. Potrivit Reuters, RAND mai estimează că alţi 320.000 de militari au suferit o posibilă traumă cerebrală în cursul misiunii, dar cercetătorii nu au putut spune câte dintre aceste cazuri au fost serioase sau au necesitat tratament.

Descris drept primul studiu neguvernamental de acest fel, documentul arată că stresul şi depresia afectează 18,5% din cei peste 1,5 milioane de soldaţi desfăşuraţi în cele două zone de conflict.

O evaluare făcută în februarie de către US Army arăta că 17,9% dintre militarii cantonaţi în Irak şi Afganistan sufereau în 2007 de stres acut, depresie sau anxietate, procentaj mai scăzut decât anul precedent (19,1%). Efecte pe termen lung

Ce adaugă studiul RAND este faptul că aproape jumătate dintre soldaţii suferinzi nu primesc îngrijiri, menţionând că, în jumătate dintre aceste cazuri, „îngrijirile sunt doar minimal adecvate“. „În rândul acestor bărbaţi şi femei care au servit naţiunea noastră în Irak şi Afganistan există o criză de sănătate majoră. Dacă nu vor primi îngrijiri potrivite şi eficiente, vor apărea consecinţe pe termen lung atât pentru aceşti oameni, cât şi pentru naţiune“, a declarat unul dintre autorii studiului, Terri Tanielian. Se recomandă discreţie

Mulţi dintre militarii afectaţi, arată studiul RAND, nu caută să se trateze pentru că se tem că stigma asociată problemelor psihologice le-ar putea dăuna carierei. Stresul posttraumatic, spre exemplu, poate rezulta din traumele suferite, precum răniri în luptă, sau asistarea ca martor la rănirea altcuiva.

Printre simptome se numără irascibilitatea, accesele de mânie, tulburări de somn, dificultăţi de concentrare, tendinţă spre reacţii exagerate. RAND recomandă Pentagonului să procedeze în aşa fel încât să-i trateze pe soldaţii afectaţi cu un maxim de confidenţialitate.

Armata americană intenţionează să angajeze 275 de psihologi şi psihiatri profesionişti civili, dar întâmpină mari dificultăţi atât cu găsirea unor specialişti disponibili, cât şi cu trimiterea acestora aproape de front.

RAND mai apreciază că stresul şi deprimarea din rândul soldaţilor care se vor întoarce acasă ar costa 6,2 miliarde de dolari în primii doi ani de la revenirea acestora în ţară, în principal din cauza productivităţii scăzute, a costurilor medicale şi a riscului crescut de sinucidere.