Misiunea de pace a lui Xi

Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez / Sursa foto: EPA/WU HAO

Președintele R.P.Chineze, Xi Jinping, a vizitat Moscova în intevalul 20–22 martie, alegând în mod simbolic capitala rusă ca prim punct al vizitei sale în străinătate după realegerea sa în posturile supreme de stat și de partid. Întâlnirea informală cu președitele Federației Ruse, Vladimir Putin, desfășurată la Kremlin, a durat peste patru ore. A fost publicată transcrierea doar a primelor minute ale discuției, unde oaspetele salută gazda folosind cuvintele „dragul meu prieten”.

Cei care voiau ca locul principal la convorbiri să-l aibă tema Ucrainei (între aceștia secretarul de stat al SUA, Tony Blinken), i-a așteptat o deziluzie. În cuvântul de salut Xi nu a pomenit această țară nici în treacăt, nici prin aluzii. În loc de așa ceva înaltul oaspete a acordat ”o atenție deosebită 

dezvoltării legăturilor ruso-chineze, întrucât în aceasta există propria logică istorică”. Xi a repetat formula potrivit căreia R.P.Chineză și Federația Rusă sunt ”parteneri ai unei conlucrări și colaborări strategice atot-cuprinzătoare”, care presupune ”strânse legături reciproce”. 

Cu toate acestea Ucraina nu a fost complet trecută cu vederea. După cum se arată în comunicatul Ministerului de Externe al R.P.Chineze după încheiere întâlnirii de la Moscova, părțile au făcut un schimb profund de păreri în legătură cu problema ucraineană. Din nou Beijingul a cerut ca ”toate conflictele” să fie soluționate pe calea dialogului și a convorbirilor. Și a reamintit lumii despre documentul din luna februarie în care este prezentată poziția de principiu care face apel la reglementarea politică, la fel ca și la ”renunțarea la mentalitatea 'războiului rece' și a sancțiunilor unilaterale.” Comunicatul citează afirmațiile lui Xi: ”China este gata să continuie să joace un rol constructiv în sprijinirea reglementării politice a problemei ucrainene”. 

Desigur, toate acestea nu sunt deloc ceea ce încearcă să obțină Washingtonul, care cere ca China să condamne Rusia, iar ea nu a făcut acel lucru. Nu numai atât, se dezvoltă colaborarea economico-comercială. În zece ani de când Xi este președinte, volumul schimburilor comerciale cu Federația Rusă a crescut de mai mult de două ori, de la 87 miliarde de dolari la 185 de miliarde, au apărut numeroase priecte pe termen lung. China nu numai că nu a sprijinit sancțiunile economice împotriva Moscovei, dar și i-a asigurat acesteia venituri suplimentare, majorând exportul de hidrocarburi. 

Achizițiile de petrol rusesc împreună cu India și Turcia au crescut la două treimi din livrările externe. 

Beijingul este interesat de tema ucraineană doar în contextul rolului asumat recent de ”pacifist universal” în evoluția succesului în direcția Orientului Mijlociu. Primele zile ale primăverii au rămas întipărite în memorie prin acordul încheiat dintre vechi adversari regionali - este vorba de Arabia Saudită și Iran. Datorită eforturilor de mediere ale Beijingului, Riadul și Teheranul au restabilit legăturile diplomatice. În afară de toate celelalte, acest lucru le va permite celor două țări să stabilească o colaborare mai strânsă în vânzarea de hidrorarburi la prețurile pieței, și nu dictate de Occidentul Colectiv. 

Regatul și Republica Islamică promit să continuie să susțină interesele generale în coordonare cu Beijingul și Moscova, precum și să cumpere de la ele arme.  

Principalul volum de livrări pe linia colaborării tehnico-militare continuă să vină din SUA, dar Riadul a încheiat și a realizat câteva tranzacții majore cu furnizori alternativi. Încă în secolul anterior China a vândut regatului rachete balistice cu destinație operativă, iar în prezent - drone de șoc și obuziere autopropulsate. Între recentele livrări realizate de Rusia - sisteme grele aruncătoare de flăcări. Mașina de luptă TOS-1A ”Solnțepek” trage cu rachete de 220 de milimetri, echipate cu proiectil termobaric de putere crescută. Creată prin dezvoltarea sistemului ”Buratino”, TOS-1A este concepută pentru scoaterea din funcțiune a tehnicii de blindate ușoare și auto, pentru pemtru incendierea și distrugerea de clădiri și construcții prin explozie de capacitate, precum și pentru distrugerea forței vii a părții inamice, situată pe teren deschis și fortificații. Această armă a fost folosită cu succes de militari ruși în Siria și în Ucraina. Exporturi s-au făcut în Irak, unde armata națională le-a folosit împotriva formațiunilor înarmate ilegal. Recent au apărut informații referitoare la utilizarea în luptă a sistemelor grele de aruncătoare de flăcări în Yemen. Arabia Saudită s-a abonat, dar nu a achiziționat sistemele de rachete sol-aer rusești de tip S-400 "Triumph".  În schimb Riadul a majorat numărul bateriilor Patriot și, pe când era Trump președinte, a convenit desfășurarea pe teritoriul său a sistemului antirachetă THAAD. 

După cum au demonstrat-o evenimentele ulterioare, complexele americane s-au dovedit incapabile să respingă loviturile rachetelor balistice și de croazieră lansate de husiți, nemaivorbind deja de raidul masiv al dronelor de șoc asupra obiectivelor companiei petroliere naționale. Conștientizarea acestui trist fapt, împreună cu alte considerente, a îndemnat Riadul să se împace cu Teheranul, care speră să înlăture amenințarea militară pe calea convorbirilor și a compromisurilor înțelepte. 

Iranul îi ajută pe husiți inclusiv cu arme, care nici lui însuși nu-i sunt de ajuns. În ciuda testelor reușite ale mai multor tipuri de avioane, industria aviatică locală nu a reușit să organizeze producția în serie. De aceea aviatorii persani sunt nevoiți să zboare pe aviaone de vânătoare vechi americane F-14A Tomcat și F-4D/E Phantom II, cumpărate înainte de revoluția islamică din 1979.  

Ce se întâmplă, de fapt, cu armamentul de rachetă tactic

În curând totuși va veni schimbul, reprezentat de aparatul rusesc Su-35C cu mai multe ținte. Sosirea avioanelor nou asamblate de acest tip este așteptată să aibă loc nu mai târziu de anul acesta, lucru despre care scrie u numai presa locală, dar și declară oficialii. 

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a făcut recent o vizită la Teheran. El și-a exprimat disponibilitatea de ”a colabora în multe direcții”, inclusiv în ceea ce priivește ”echipamente de înaltă tehnologie...turbine și diverse lucruri de informare și comunicare”. Articole de origine iraniană, inclusiv motoarele de aeronave, sunt descoperite în epavele dronelor de luptă care au lovit ținte în zona operațiunii militare speciale din Ucraina.

Atât Teheranul, cât și Minskul tind spre extinderea colaborării cu Moscova în domeniul aviației pilotate. Luna trecută Lukașenko și-a exprimat disponibilitatea ”de a începe să fabrice avionul Su-25...cu un anumit spriji tehnologic din partea Rusiei.”

Versiunea principală cu un singur loc a aparatului Su-25 a fost produsă într-o uzină din Tbilisi, dar atelierul de asamblare al acesteia a fost distrus în timpul conflictului georgian-abhaz din 2008. Versiunea cu două locuri a aparatului a fost produsă la Uzina de aviație de la Ulan-Ude (UUAZ). Ultima livrare în străinătate a fost în Iran.

Întreprinderea a fost vizitată pe 14 martie de președintele Rusiei, Vladimir Putin. El a văzut modelele de producție în serie: variantele civile ale elicopterelor Ka-226 și Mi-17, și aparatul de transport militar Mi-8AMTȘ-VN. Vorbind cu lucrătorii din întreprindere, Putin a spus: ”Trebuie găsit un echilibru între producția în sine și interesele Ministerului Apărării”. Realizarea comenzii de stat pentru apărare este împiedicată de deficitul de cadre la UUAZ, a cărui soluționare poste fi realizată prin atragerea de specialiști din alte regiuni ale țării. 

O asemenea problemă nu are însă corporația ”Armamentul de rachetă tactic” (TRV), care pe 14 martie a primit vizita ministrului apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu. Acesta a remarcat creșterea numărului de angajați ai TRV, inclusiv ”personal calificat suficient”, precum și motivația deosebită a acestuia. Ministrul a dispus dublarea producției de rachete de înaltă precizie și, adresându-se șefului TRV, Boris Obnosov, și-a exprimat speranța că ”angajamentele asumate în 2023, 2024, per ansamblu în program vor fi îndeplinite”. 

TRV rezolvă "un imens complex de probleme" care au apărut în timpul desfășurării unei operațiuni militare speciale din Ucraina, atât în ceea ce privește complexe de serie, cât și în ceea ce "s-a fabricat într-o perioadă scurtă de timp". 

Șeful departamentului militar al Rusiei a anunțat apariția în curând ”a unor produse suplimentare noi” pe care ”inamicul de astăzi” nu le are”, care depășesc produsele similare ”le forțelor armate ale altor țări”.

 

(Traducerea Rador)