Misiune: Imposibilul. La câte eșecuri în Parlament va rezista coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR

Misiune: Imposibilul. La câte eșecuri în Parlament va rezista coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR

Rolul important al comisiilor parlamentare

Un rol important în lupta parlamentară îl joacă Birourile Permanente și comisiile de specialitate în care sunt analizate, amendate și avizate proiectele legislative înainte de a ajunge în plen. Proiectele de legi sunt transmise de Biroul permanent către către comisiile permanente pentru examinarea pe fond sau pentru avizare, iar de acolo în plen. Or, cine controlează comisiile poate stabili și ritmul în care se desfășoară aceste examinări, mai repede sau mai greu.

Kelemen Hunor, Florin Citu, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Ciolos

În actualul Parlament, coaliția de guvernare a obținut conducerea a 12 comisii parlamentare, șase PNL, patru USR PLUS și două UDMR.

Astfel, PNL controlează Comisia pentru buget - Bogdan Huţucă, Comisia de mediu - George Cătălin Stângă, Comisia de sănătate - Nelu Tătaru, Comisia de apărare - Constantin Şovăială, Comisia pentru tehnologia informaţiilor - Ion Sabin Sărmaş și Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor - Gigel Ştirbu.

Alianța USR PLUS a obținut șefia pentru Comisia pentru muncă - Oana Ţoiu, Comisia pentru cultură - Iulian Bulai, Comisia juridică - Mihai Badea și Comisia pentru tineret şi sport - Tudor Pop.

Ne puteți urmări și pe Google News

UDMR controlează Comisia pentru industrii şi servicii - Bende Sandor şi Comisia pentru politică externă - Biro Rozalia.

Guvernul, deocamdată singura speranță a coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR de a îndeplini promisiunile din campanie

Instrumente parlamentare de blocare și amânare a legilor

Inițiativele legislative pot fi „îngropate” în Birourile Permanente sau în comisiile parlamentare, așa cum s-a întâmplat în trecut sau puse cu întârziere pe ordinea de zi a ședințelor de plen. Un exemplu, în acest sens, este proiectul de lege prin care se propunea eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, care a fost depus în Parlament în 2017 și care a fost blocat la comisia de specialitate vreme de trei ani, până în iunie 2020 când a intrat în dezbatere.

De asemenea, adoptarea unui proiect legislativ poate fi amânată prin propunerea unui număr imens de amendamente, de către Opoziție. Au încercat cei din USR, în mandatul trecut, la comisia specială condusă de Florin Iordache, la modificarea statutului magistraților. Au fost depuse nu mai puțin de 700 de amendamente, din care 400 au fost respinse.

Dat fiind că PSD și ALDE dețineau majoritatea, acestea au fost discutate într-un timp record, pentru ca legea să ajungă în plen. Același lucru s-a întâmplat și în ședința Camerei Deputaților, unde au fost „dezbătute” într-o oră și un sfert.