Guvernul, deocamdată singura speranță a coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR de a îndeplini promisiunile din campanie

Guvernul, deocamdată singura speranță a coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR de a îndeplini promisiunile din campanie

Adoptarea reformelor în Parlament, misiune aproape imposibilă

Parlament, vot secret cu bile

Multe dintre reformele propuse de partidele coaliției, precum modificarea legilor justiției, desființarea SIIJ, revizuirea Constituției, elaborarea unei legi a Sănătății, reducerea numărului de parlamentari, alegerea primarilor în două tururi, implementarea inițiativei „Fără penali în Funcții Publice” vor trebui tranșate în Parlament, iar acest lucru va fi extrem de dificil.

Există dezacorduri pe anumite reforme atât în interiorul coaliției – UDMR nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi – cât și între Putere și Opoziție. Pentru modificarea Constituției este nevoie de o majoritate calificată, de 2/3 din numărul parlamentarilor, ceea ce presupune atragerea unor parlamentari de la PSD și AUR, o misiune aproape imposibilă în prezent.

În plus, este de așteptat să apară dispute, blocaje sau tergiversări și pe alte initiative legislative, precum reducerea numărului de parlamentari, legea Sănătății, reforma justiției etc. De altfel, unul dintre parlamentarii liberali, deputatul liberal Daniel Gheorghe, a și declarat că nu are încredere în Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății și în măsurile pe care acesta le va iniția și, cu siguranță, nu este singurul care are această opinie.

Este greu de crezut că Parlamentul actual va reuși să se pună de acord și va reuși să adopte într-un timp scurt reformele din programele electorale. Dimpotrivă, este de așteptat ca noii parlamentari să piardă timp în dispute interminabile sau ca să se acomodeze cu procedurile de lucru.

Florin Cîțu, obligat să salveze guvernarea

Cabinetului Cîțu îi revine responsabilitatea de a demonstra că actuala coaliție funcționează și poate guverna eficient. În primele săptămâni de mandat, partidele se pare că au reușit să se înțeleagă, cel puțin pe anumite teme. Astfel, PNL s-a opus principalei măsuri fiscale dintre cele propuse de USR PLUS, eliminarea taxelor și impozitelor pentru salariul minim pe economie.

În urma discuțiilor, măsura a fost amânată pentru anul 2022 și va fi aplicată, mai întâi, ca program pilot doar în agricultură. În funcție de rezultatele programului, va fi adoptată și o decizie în privința prelungirii sau a generalizării acesteia, în condițiile unui deficit sub 3% sau după doi ani de creștere economică peste potențial.

Dar acesta este doar începutul și rămâne de văzut cât de unită va fi coaliția atunci când va trebui să inițieze măsuri mai puțin populare, într-o perioadă de criză economică și sanitară. Măsurile de natură economică și socială, programele de investiții și digitalizare pot fi puse în aplicare prin adoptarea unor reglementări și acte normative la nivelul Executivului.

În context, implementarea programului de guvernare la nivel tehnic ține exclusiv de competențele și abilitățile de negociere ale premierului Florin Cîțu și ale echipei sale de miniștri, iar modul de funcționare a guvernului de coaliție se va vedea în următoarele săptămâni și luni.