Evenimentul Zilei > Economie > Misiune eşuată. Datoria publică şi deficitul bugetar au rămas în “aer”
Misiune eşuată. Datoria publică şi deficitul bugetar au rămas în “aer”

Misiune eşuată. Datoria publică şi deficitul bugetar au rămas în “aer”

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu a reuşit să plaseze emisiunea de obligaţiuni de stat pe trei ani, în valoare de 600 de milioane de lei programată joi, sumă necesară pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Băncile au transmis oferte în sumă de 532,07 milioane de lei, însă MFP le-a respins în totalitate.

Statul avea programată şi o sesiune suplimentară pentru vineri, în valoare de 90 de milioane de lei care, însă, în acest condiţii, emisiunea nu va mai avea loc. 

MFP a planificat împrumuturi de 4,075 miliarde de lei de la băncile comerciale în martie 2017, din care 3,7 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi 375 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. 

Conform prospectelor de emisiune, MFP are în program, în martie, două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, una pe şase luni, în data de 16 martie, şi una pe un an, pe 23 martie, în valoare de 600 de milioane de lei fiecare. 
De asemenea, vor fi organizate cinci licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,5 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. 

Tot în martie, MFP a programat o licitaţie de obligaţiuni de stat denominate în euro prin care vrea să atragă 200 de milioane de euro de pe piaţa internă, pe patru ani.

 

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: