Fenomenul populist, pe alocuri cu accente extremiste, a divizat poporul german și prinde contur și în alte părți ale Europei.
O mișcare anti-islam înființată în urmă cu doar trei luni a reușit să divizeze societatea germană, devenind subiectul unei ample dezbateri interne care ține prima pagină a ziarelor și care îngrijorează tot mai mult clasa politică de la Berlin. Luni seară, cel puțin 18.000 de persoane au mărșăluit prin centrul orașului Dresda împotriva a ceea ce au numit „islamizarea Europei”.
Manifestația, organizată în fiecare zi de luni, a atras cel mai mare număr de demonstranți din luna octombrie, când a luat naștere mișcarea anti-islam promovată de grupul intitulat PEGIDA (Patrioți europeni împotriva islamizării Europei). PEGIDA susține că respinge „islamizarea” societății germane și că se opune jihadiștilor și străinilor care ar refuza să se integreze. Țintele sale sunt islamul, străinii, elita politică, multiculturalismul care, în opinia sa, contribuie la diluarea culturii germane creștine. „Noi suntem poporul” este sloganul lor, o reeditare a mesajului anti-comunist din fosta RDG.
„Ură și prejudecată”
Mișcarea, susținută de unul din opt germani, potrivit ultimelor sondaje, îi îngrijorează pe politicienii germani, mai ales că pe fondul acestor manifestații se dezvoltă și un curent extremist, reprezentat de grupări neo-naziste precum „Ho- GeSa” (Huligani Împotriva Salafiștilor). În mesajul său de Anul Nou, cancelarul german, Angela Merkel, a făcut apel la compatrioții săi să nu participe la manifestațiile antiislam din țară, apreciind că acestea sunt organizate de oameni cu „inima” plină de „prejudecăți” și de „ură”.
Luna trecută, miniștrii de Interne din landurile germane s-au reunit de urgență pentru a discuta despre noul fenomen în expansiune.
Protest în întuneric
Discursul anti-islam a primit însă imediat replica. Luni seară, tot la Dresda, circa 3.000 de germani au ieșit în stradă pentru a denunța PEGIDA. În alte orașe, precum Koln, Rostock, Munster, Stuttgart sau Berlin, au avut loc manifestații similare care au atras zeci de mii de persoane. În capitala germană, de exemplu, circa 5.000 de manifestanți, printre care ministrul Justiției, Heiko Mass, au blocat traseul pe care mărșăluiau cele doar câteva sute de demonstranți anti-islam. O petiție anti- PEGIDA a fost, de asemenea, lansată, semnată de peste 80 de personalități germane, politicieni, artiști și sportivi.
Sociologii germani au explicat că manifestațiile anti- islam au prins contur și s-au dezvoltat în contextul unei migrații masive spre Germania. În 2012, de exemplu, Germania a fost prima destinație pentru străini, 400.000 de imigranți refugiindu- se aici. Fenomenul pare să se extindă în Europa, Suedia fiind, de asemenea, scena unei mișcări anti-islam care, anul trecut, a luat forme violente, precum incendierea a cel puțin 12 moschei. La Berlin, politicienii se tem că de acest curent în ascensiune vor profita partide precum Alternativa pentru Germania, o formațiune populistă și eurosceptică.