Arabia Saudită a declarat vineri că va începe acordarea de vize turistice pentru prima dată în istorie, deschizând regatul ultra-conservator pentru turiști. Este vorba de un efort de diversificare a economiei țării, care se bazează în prezent exclusiv pe petrol.
Dezvoltarea turismului este unul dintre elementele centrale ale programului de reformă Vision 2030 al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, pentru pregătirea celei mai mari economii arabe pentru era post-petrol. Anunțul are loc la doar două săptămâni după atacurile devastatoare asupra infrastructurii petroliere din Arabia Saudită – pentru care este învinovățit Iranul de către autoritățile de la de Washington – situație care a destabilizat piețele globale ale energiei.
"Deschiderea Arabiei Saudite către turismul internațional reprezintă un moment istoric pentru țara noastră", a declarat public responsabilul șef de turism, Ahmed al-Khateeb. "Vizitatorii vor fi surprinși ... de comorile pe care le avem de împărtășit - cinci situri incluse în patrimoniul mondial UNESCO, o cultură locală plină de viață și frumuseți naturale uluitoare." Arabia Saudită va deschide sâmbătă aplicația online prin care se pot depune cereri de vize turistice pentru cetățeni din 49 de țări, conform Bloomberg News, care-l citează pe domnul Khateeb. Acesta a mai declarat că regatul va ușura codul vestimentar strict, impus inclusiv femeilor străine, permițându-le acestora să se deplaseze fără roba abaya, care învelește tot corpul și care este încă obligatorie de purtat în public pentru femeile saudite. Regatul cu norme de comportament deosebit de austere, unde alcoolul este complet interzis, are un cod social strict și este considerat de mulți specialiști în turism ca fiind o destinație greu de convins de vizitat. Prințul Mohammed încearcă să schimbe această situație printr-o politică de liberalizare accentuată: au fost construite noi cinematografe, se admite participarea la concerte în comun, bărbați și femei, precum și la extravagantele evenimente sportive din Arabia Saudită. În prezent, se dau vize doar lucrătorilor expatriați, persoanelor care sunt în îngrijirea lor și pelerinilor musulmani care călătoresc la locurile sfinte din Mecca și Medina. Anul trecut, Arabia Saudită a început să elibereze vize vizitatorilor care doresc să participe la evenimente sportive și culturale, în încercarea autorităților de a dezvolta turismul. În 2017, regatul a anunțat dezvoltarea unui proiect în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru a transforma în stațiuni de lux 50 de insule și alte locuri încă neatinse de civilizație din Marea Roșie.