Cunoscutul jurnalist Mirel Curea a comparat lovitura Iranului cu atacul asupra Ambasadei Chinei la Belgrad, care a avut loc în 1999. În cazul respectiv, Statele Unite au acționat violent, însă în urma bombardamentului nu a urmat o replică.
Mirel Curea, despre atacul masiv al Iranului
„Există precedente în care o reprezentanță diplomatică a unui stat să fie bombardată de forțe militare regulate ale unui alt stat, fără ca cele două state să fie în starea de război.
Unul este bombardarea de către avioane NATO, în mai 1999, a Ambasadei Chinei la Belgrad, care adăpostea conducerea serviciului sârb de informații militare.
În cartea sa de memorii, președintele chinez de atunci, Jiang Zemin, recunoaște că a acceptat asta „la insistențele lui Milosevici”, ceea ce a însemnat „o mare greșeală politică”.
La schimb, Milosevici i-a dat chinezului resturile avionului „invizibil” F-117, doborât de antiaeriana sârbă.
Chinezii au făcut ciocul mic, în momentul în care americanii le-au prezentat probe cu privire la transmisiunile prin care ofițerii sârbi din ambasadă își coordonau operativii din teren, în schimb, americanii le-au cerut oficial scuze, ca să le repereze onoarea.
În concluzie, aștept cu mare interes să aflu care au fost motivele reale ale deciziei Israelului de a lovi consulatul iranian de la Damasc, pentru că ele cu siguranță au existat și au fost unele cât se poate de serioase și grave. ”, a precizat prim-redactorul șef de la Evenimentul Zilei.
Iranul, atac masiv asupra Israelului. Cabinetul de război, întâlnire de urgență
În urma atacului Iranului, Cabinetul de război se va întruni pentru stabilirea următorilor pași. Lovitura a venit ca o replică în urma atacului asupra consulatului Iranului din Damasc, lansat pe pe 1 aprilie 2024.
În urma acesteia, 16 persoane au fost ucise (7 soldați din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, 5 milițieni, 1 luptător Hezbollah, 1 consilier iranian, 2 civili). Printre victime s-a numărat și un comandant superior iranian al forțelor Quds, generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi.