Mircea Toader: PNL va începe demersurile pentru demiterea Avocatului Poporului

Mircea Toader: PNL va începe demersurile pentru demiterea Avocatului Poporului

Deputatul PNL Mircea Toader a anunţat azi că Grupul parlamentar liberal va începe demersurile de demitere din funcţie a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, din cauza faptului că acesta ar fi refuzat să-şi exercite atribuţia de a invoca excepţia de neconstituţionalitate în cazul unor ordonanţe emise de Guvern.

"PNL va promova şi va începe demersurile pentru demiterea acestui Avocat al Poporului care se numeşte Victor Ciorbea, care nu a urmărit decât interesele personale în această funcţie pe care o are. Procedura este parlamentară şi noi o vom promova în conformitate cu legea", a afirmat Mircea Toader, citat de Agerpres.

Toader a mai spus că această decizie va fi luată în cadrul următoarei ședințe a conducerii partidului. "Ne dorim să iniţiem această procedură pentru nişte motive foarte simple şi foarte clare. Există multe acte normative, ordonanţe de urgenţă, ordonanţe simple ale Guvernului pe care atât membrii Grupului parlamentar al PNL, dar mai ales reprezentanţi ai societăţii civile, sindicate au solicitat Avocatului Poporului să-şi exercite atribuţia de a invoca excepţiile de neconstituţionalitate, adică de a ataca practic la Curtea Constituţională. Pentru că o ordonanţă simplă sau de guvern nu poate fi atacată la CCR de parlamentar, ci singura entitate care poate să atace la Curtea Constituţională este Avocatul Poporului", a spus, la rândul său, Ludovic Orban.

Mircea Toader a prezentat un proiect legislativ pentru completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului. El a explicat că aceasta se impune pentru că, în forma actuală a legii, dreptul de a sesiza CCR asupra ordonanţelor Guvernului ce pot conţine prevederi neconforme cu legea aparţine exclusiv Avocatului Poporului, iar uzanţele anterioare "au demonstrat că Avocatul Poporului, fiind desemnat prin girul partidului sau coaliţiei aflate la guvernare, nu este dispus să sesizeze CCR, indiferent dacă prevederile ordonanţelor emise de Guvern încalcă flagrant drepturi şi libertăţi fundamentale".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Prezenta propunere legislativă vrea să înlăture această discrepanţă instituţională, în sensul că Avocatul Poporului să poată fi sesizat cu solicitarea de a sesiza CCR la cererea motivată a 15 senatori sau 20 de deputaţi sau la cererea a 2.000 de cetăţeni români, indiferent de gen, religie sau etnie. Dacă Avocatul Poporului nu va da curs acestei solicitări, va trebui ca, în termen de 30 de zile de la primirea sesizării, să motiveze în scris refuzul, în caz contrar putând fi revocat", se arată în expunerea de motive a proiectului.