Ma intreb, de o buna bucata de vreme, cum este posibil ca organizatia PSD din cel mai mare centru universitar - Bucuresti - sa fie condusa de un semidoct.
Cat de serios este Mircea Geoana atunci cand afirma ca doreste ca partidul sau sa atraga voturile tinerilor de stanga, dar ii indeamna pe studenti sa-l aleaga pe Marian Vanghelie?
Sunt insa destul de convins ca, daca Vanghelie isi va limita ambitiile la Primaria Sectorului 5, va castiga din nou. Nimic surprinzator: peste tot in aceasta lume exista primari populisti. Edili care 11 luni pe an nu fac mai nimic, care folosesc banii publici ca pe propria pusculita, iar in decembrie incep sa arunce cu pomeni si sa organizeze petreceri fastuoase. Este o reteta care, in functie si de electorat, poate fi eficace multa vreme de acum inainte.
Daca in sectorul 5 exista o majoritate pasiva din punct de vedere politic si o minoritate hotarata sa vina la vot si sa-l aleaga pe Vanghelie, pentru ca acesta le-a vopsit blocurile si le-a oferit sarmale ieftine, pur si simplu nu este nimic de facut. Nu vreau sa se inteleaga ca ii blamez pe cei din sectorul 5 pentru faptul ca si-au votat un astfel de edil-sef. Alianta D.A. nu le-a oferit o alternativa prea grozava in 2004, cand a candidat fostul taranist Calin Catalin Chirita. Pentru 2008, nici PD-L si nici PNL, pur si simplu, nu au pe nimeni dispus sa riste o confruntare cu Vanghelie.
Nu sunt insa un pesimist. De cand am vazut lebede pe Dambovita, am inceput sa cred ca orasul acesta are o sansa sa revina la o stare de normalitate, macar asa cum este in celebrul sector 3. Trebuie sa recunosc ca nu am crezut in Liviu Negoita. In perioada 2001-2004, cand era deputat, i-am urmarit activitatea si mi-a parut a fi un personaj comod si superficial. Poate ca eu am gresit, poate ca Negoita s-a schimbat radical, cert este ca sectorul 3 pare sa fie o poveste de succes. Unul dintre adversarii neinduplecati ai PD-L, liberalul Bogdan Olteanu, recunostea, ieri, ca Negoita nu poate fi batut de nimeni, pe teritoriul sau. Standardul pe care l-a impus liderul PD-L in sectorul sau ii va obliga pe toti ceilalti primari de sectoare sa fie mai atenti, in masura in care le va pasa de optiunile electoratului.
Ramane acum de vazut si ce ne vor propune partidele la localele din 2008, pentru ca, pana la urma, electoratul din Bucuresti este captivul marilor formatiuni politice. Daca de la Vanghelie vom trece la afaceristi de opereta, precum Prigoana, sau la comedianti de genul lui Florin Calinescu, teama imi este ca, si in 2012, bucurestenii tot cu Negoita se vor lauda.