De-a lungul carierei de antrenor, Mircea Lucescu a avut parte de multe ghinioane. Goluri primite din corner sau marcate de portarul advers, titluri pierdute în ultima etapă. Evenimente petrecute în momente cruciale.
La finalul anilor ’80, Ioan Sdrobiș, cel care pe atunci era antrenor la Oțelul Galați, i-a urat lui Mircea Lucescu, pe atunci tehnicianul celor de la Dinamo, să piardă toate meciurile în ultimul minut. Antipatia dintre cei doi a pornit după un meci direct între moldoveni și „câini”, care a dus la retrogradarea „siderurgiștilor”. Blestemul s-a ținut de „Il Luce” cam peste tot pe unde a antrenat de-a lungul timpului.
Mircea Lucescu s-a întâlnit foarte des cu ghinionul
Ghinionul lui „Il Luce” a început să prindă contur în 1993, atunci când antrena Brescia. „Rândunelele” au retrogradat după ce au pierdut un meci de baraj cu Udinese, scor 1-3, și au luat unul dintre goluri direct din corner. În 1998, Lucescu a pierdut campionatul cu Rapid, în favoarea Stelei, chiar în ultima directă. În finalul sezonului.
În meciul direct, cele două echipe au remizat, scor 1-1, iar „militarii” au egalat în minutul 89, prin Ciocoiu. În 2008, pe banca Șahtiorului, Lucescu a pierdut un meci cu FC Barcelona, scor 1-2, deși oamenii săi au condus cu 1-0 până în minutul 87. Doi ani mai devreme, tehnicianul trăise un meci epocal, în „optimile” Ligii Europa. Șahtior fusese eliminată de FC Sevilla, după ce portarul ibericilor, Palop, marcase în ultimul minut și dusese meciul în prelungiri. 2012, tot Mircea Lucescu, același blestem. Șahtior este învinsă de Chelsea, pe „Stamford Bridge”, scor 2-3, cu un gol marcat în minutul 90+3.
La nivelul fotbalului internațional, un blestem celebru este cel al maghiarului Bela Guttmann. Tehnicianul care a antrenat-o și pe Ciocanul București, în 1946, a fost unul dintre cei care au contribuit serios la prestigiul echipei Benfica Lisabona.
Benfica, regina finalelor pierdute
În 1960, Guttmann a fost „furat” de „vulturi” de la rivala FC Porto, iar un an mai târziu antrenorul ungur l-a descoperit pe uluitorul jucător Eusebio în Mozambic, reușind imediat să câștige alături de portughezi Cupa Campionilor Europeni.
În anul următor, Benfica lui Guttmann a repetat performanța, după un 5-3 cu Real Madrid, iar de aici totul a devenit un coșmar pentru gruparea din capitala Portugaliei.
Ungurul a cerut o mărire de salariu pentru performanțele sale la trupa lusitană, lucru pe care șefii „vulturilor” l-au refuzat. Fiind rănit în orgoliu, Guttmann a părăsit Benfica și, totodată, a lăsat în urmă blestemul de care echipa lusitană nu a scăpat nici până acum. „Nici în o sută de ani Benfica nu va mai câștiga un trofeu european dacă plec eu”, a fost afuriseala ungurului.
În 1990, înaintea unei finale ale Cupei Campionilor Europeni, contra lui AC Milan, o bună parte din delegația Benficăi, printre care și Eusebio, a mers să depună o coroană de flori la mormântul lui Bela Guttmann, din Viena. „Ridică- ne blestemul. Iartă-ne, Bela!”, au striga disperați la acea vreme portughezii. Nu a avut efect, iar „alb-roșii” au cedat și în fața milanezilor, scor 1-0. S-au consumat 53 de ani de la blestemul său, timp în care Benfica a disputat opt finale de cupe europene, și toate pierdute!