Turiștii nu mai sunt în siguranță din cauza urșilor. Avertismentul șefului Salvamont Vâlcea

Sursa foto: Pixabay

România. Mircea Lera, șef Salvamont Vâlcea, a vorbit despre tragedia de pe traseul Jepii Mici din Bucegi și despre motivele pentru care urșii devin agresivi. Salvamontistul spune că era doar o chestiune de timp până când avea să se întâmple o tragedie deoarece „te întâlnești toată ziua cu ei, la munte, deal și mai nou și la câmpie”.

Mircea Lera spune că turiștii nu mai sunt în siguranță pe traseele montane

Mircea Lera a mai afirmat că nu este un iubitor de carne de urs, este doar un salvator, dar, spune el, „cred că nu există altă variantă decât împușcarea”. În opinia sa, „o să trebuiască să fim mult, mult mai duri în a vâna și a scoate aceste animale din zonele peste care au pus stăpânire”.

Salvamontistul mai spune că „nu prea există soluții pentru a te apăra de un urs” și că, în ciuda experienței sale a ajuns să se teamă de urși. Mircea Lera mai mărturisit că „merge de 50 de ani prin păduri, pe munte  zi, și noapte”, și nu se temea de animalele sălbatice. Dar acum a început, spune el, „să-mi fie frică. Și m-am întâlnit, nu o dată, cu ursul. Doar că situația de acum nu are nici un corespondent”.

„Potecile turistice,nu mai sunt sigure deloc. E nenorocire! Din punctul nostru de vedere, al salvamontiștilor, traseele turistice în momentul de față nu mai prezintă nici o siguranță”, a spus Mircea Lera.

Mircea Lera, despre urșii din România. Sursa foto: Pixabay

Șeful Salvamont Vâlcea: O să ajungă să ne intre și în case

Mircea Lera a avertizat că urșii vor ajunge să intre peste oameni în case. Salvamontistul este de părere că s-a cam terminat cu drumețiile în pădure.

„O să ajungă să ne intre urșii și în case, și nu mă refer doar în zonele montane, unde deja acest lucru se întâmplă. Nici nu se mai pune problema că nu vom mai merge la munte, pentru că ne va fi frică să mai ieșim din case. S-a terminat cu pădurea, cu aerul curat, cu totul. O să stăm închiși”, a mai avertizat el.

Mircea Lera: La animalele, nimeni nu mai ține scorul

Mircea Lera a mai subliniat că deși sunt multe atacuri în zona stânelor,  ciobanii nu vorbesc despre asta. „La animalele, nimeni nu mai ține scorul”, mai spus șeful Salvamont Vâlcea

„Dacă înainte vorbeam despre un atac la doi, trei ani, acum vorbim de „fără număr”. Numai eu știu despre șapte, opt astfel de cazuri în ultima perioadă, doar în Vâlcea”, a concluzionat Mircea Lera, potrivit adevarul.ro.

Mai trebuie amintit faptul că în legislația românească, ursul este o specie protejată, aflat pe cale de dispariție. Reprezentanții ocoalelor silvice susțin că înainte de 89 în România trăiau în jur de 4.000- 4.500 de urși carpatini. Dar, în prezent, numărul urșilor a crescut considerabil. Unele surse spun că ar fi peste 8000 de exemplare.