S-a născut pe 14 iulie 1958, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii. A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.
În 1990, Mircea Geoană a devenit referent în Ministerul de Externe, repartizat pe relaţia cu Franţa. A fost remarcat rapid de ministrul Adrian Năstase, care a vrut să-l avanseze în funcţia de şef al protocolului din minister, dar, pentru că a refuzat funcţia, în 1991 l-a numit directorul Direcţiei Afaceri Europene (NATO, Uniunea Europeană, OSCE, UEO, Consiliul Europei). În 1991 a condus delegaţia română cu ocazia Comitetului Înalţilor Funcţionari ai CSCE.
Mircea Geoană a fost ales preşedinte al Partidului Social Democrat de către Congresul PSD, în aprilie 2005. Este unul dintre personajele politice cu cea mai rapidă ascensiune în politică. În 10 ani, Mircea Geoană a avansat de la funcţia de purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la ambasador al României în SUA. La doar 37 de ani a devenit ministru de Externe, preşedinte al OSCE şi preşedinte ales al PSD. Din decembrie 2004 Mircea Geoană a fost ales senator al PSD în Circumscripţia Electorală Dolj şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României.
Cariera politică a lui Mircea Geoană a fost una de succes, mai ales în ceea ce priveşte politica externă, preşedintele PSD fiind ministrul de Externe care a beneficiat de cea mai bună imagine publică din această postură. Numele lui Geoană a fost vehiculat şi pentru candidatura la funcţia supremă în stat la alegerile din 2004. În cele din urmă, candidatul PSD desemnat pentru cursa prezidenţială a fost Adrian Năstase, eşecul lui Geoană din faţa lui Băsescu în alegerile locale cântărind decisiv în acest sens.
În 2005, Mircea Geoana s-a poziţionat ca alternativă reformistă în interiorul PSD, demersurile sale vizând schimbarea la faţă a partidului în încercarea de a oferi o alternativă viabilă la guvernarea actuală.
Anul 2005 a fost mai degrabă unul al consolidării propriei poziţii politice în partid decât unul al reformelor şi al lansării proiectelor de relansare efectivă a PSD.
A rămas memorabil momentul în care, după alegerile din 2005, fostul şef al statului, Ion Iliescu, i-a pus eticheta de "prostănac", apelativ folosit şi astăzi atât de membri ai opoziţiei, cât şi de o parte a presei.
Mircea Geoană a confirmat faptul că îşi doreşte funcţia de premier în viitorul Guvern, fiind desemnat de partid drept candidatul formaţiunii la această funcţie şi totodată locomotiva PSD în alegerile parlamentare.
OPINIA SPECIALIŞTILOR
"A renunţat la misterul şi specializarea diplomaţiei pentru experienţa demitizantă a politicii. Acolo, rezerva era o armă, aici, e o slabiciune. Verbal, telegenic, inconsistent"- Bogdan Teodorescu (politolog)
"Total lipsit de fler politic. Elegant, limfatic, fost lup tânăr, diplomat" - Mircea Kivu (sociolog)
"Repezit, pripit, impetuos, în discurs, dar indecis, are un discurs neconvingător, părând a vorbi în şabloane, fără nuanţe. O ia înainte, nelăsând loc de nuanţare. Fals în rolul de popular. Ţap" - Bogdan Lucaciu (psiholog)
Voi cum l-aţi caracteriza pe Mircea Geoană?
Vedeţi şi:
Traian Băsescu George Becali Vasile Blaga Cristian Diaconescu Cozmin Guşă Adrian Năstase Norica Nicolai Victor Ponta Călin Popescu-Tăriceanu Theodor Stolojan Lavinia Şandru Elena Udrea Corneliu Vadim Tudor Marian Vanghelie