Mircea Geoană, la 37 de ani, alături de „Mihaela - Dragostea mea!”. Povestea unei fotografii
- Mihnea-Petru Pârvu
- 8 noiembrie 2018, 00:00
Aflat pe ultima sută din mandatul său de preşedinte al României, dintre 1992 şi 1996, Ion Iliescu l-a numit pe Mircea Geoană ambasador al României la Washington. Această fotografie de arhivă a fost realizată de un fotoreporter al „Evenimentului zilei”, în fostul restaurant de lux „La Premiera”, din spatele Teatrului Naţional Bucureşti, cu o zi înainte înainte ca tânărul diplomat Geoană – care în 1990 era doar referent în MAE - să plece, la post, în SUA.
„La Premiera” era unul dintre puţinele localuri, din acei ani, în care se puteau savura brânzeturi fine, coniac franţuzesc, fructe de mare şi, în general, mâncăruri exotice pentru românii obişnuiţi să comande să comande: ceafă de porc cu cartofi prăjiţi, ciorbă de burtă şi papanaşi, la desert. Spaţiul era închiriat pe o sumă modică de Fănuş Neagu, fost director al TNB, unui medic stomatolog ardelean pe nume Teodor Oltean, emigrat în Germania pe timpul lui Ceauşescu şi întors acasă din raţiuni financiare, într-o ţară în care fiscalitatea era o doar un deziderat. Oricum, în localul său se putea plăti şi cu cărţi de credit, o noutate absolută în România acelor ani.
Distracţia era că dacă clienţii de fiţe achitau sume considerabile pentru consumaţia lor, în acelaşi loc luau masa, dar separaţi, şi actorii de la TNB, pe nişte preţuri de nimic. Astfel se asigura şi o atmosferă boemă. Printre cei care frecventau restaurantul, în care ambianţa muzicală o asigura, la o pianină, Mihai Creţu, fratele mai mare al lui Johnny Răducanu, se numărau aproape zilnic: Gheorghe Dinică, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Alexandru Bindea, cascadorul Mircea Pascu şi mulţi alţii. Chiar şi Nicu Covaci, de la Phoenix, venea să radă, mai pe seară, când era în Bucureşti, câteva „Bloody Mary”.
O placă turnantă pentru schimburi de informaţii
„La Premiera”, văzută cu ochii unui reporter de „Viaţă Mondenă” ai acelui timp, era o placă turnantă pentru serviciile de informaţii. Aici se întâlneau afacerişti, generali de armată, foşti securişti sau miliţieni - convertiţi în oameni de afaceri - ziarişti, curve celebre și sportivi cu bani.
Revenind la fotografia antologică, amintim că soţii Geoană fuseseră invitaţi la masă de chiar ministrul de Externe al României la acea dată, Teodor Meleşcanu. Meniul exact al cinei nu îl mai avem dar ştim cu certitudine că de pe masa lor nu a lipsit nici caviarul şi nici şampania Dom Perignon.
Numit de Iliescu, l-a felicitat pe Emil Constantinescu
La scurtă vreme după ce Mircea Geoană s-a instalat la Washington, Ion Iliescu şi FDSN-ul – adică bunicul actualului PSD – au pierdut alegerile. Presa vremii consemnează că primul care i-a trimis un mesaj de felicitare lui Emil Constantinescu, noul preşedinte al ţării, încă dinaintea rezultatelor oficiale, a fost Mircea Geoană.
Oportunist şi ambiţios, Geoană a dobândit, câţiva ani mai târziu, şi gradul diplomatic de „Ambasador”. A mai fost ministru de Externe, preşedinte al Senatului şi lider al PSD. Omul a decăzut politic după ce s-a bucurat ca un puştan, ţopăind pentru că, chipurile, devenise preşedintele României. Aşă că, probabil, singura replică cu care Mircea Geoană va rămâne în istorie, dacă va rămâne, este: „Mihaela - Dragostea mea!”.