32 de ani de la moartea unui GENIU! Mircea Eliade, românul care a schimbat LUMEA. Mărturisiri EMOȚIONANTE despre momentul DECESULUI
Editura Evenimentul si Capital

32 de ani de la moartea unui GENIU! Mircea Eliade, românul care a schimbat LUMEA. Mărturisiri EMOȚIONANTE despre momentul DECESULUI

Autor: | | 1 Comentarii | 2200 Vizualizari

Pe data de 22 aprilie 1986 ne părăsea, de pe un pat de spital din Chicago, Mircea Eliade. Unul dintre cei mai mari oameni de cultură pe care i-a oferit România a murit cu regretul de a fi departe de țară. Din acest motiv,unele voci apropiate marelui filosof și scriitor au precizat că Eliade a dorit să fie incinerat și nu înmormântat într-un pământ străin.

Conform relatărilor lui Ioan Petru Culianu, prieten apropiat al lui Eliade și martor la decesul marelui istoric al religiilor, cu puțin timp înainte de punctul final al drumului străbătut de Eliade în această viață a avut loc o scenă emoționantă.

Înainte de a-şi pierde cunoştinţa definitive, Eliade a dorit să își dedice gândurile și sentimentele, recunoştinţa şi iubirea, fără cuvinte, celei care i-a alături până la sfârşit – lui Christinel Eliade.

Scriitorul a pus verigheta sa alături de cea a soţiei şi a încercat să-i ducă mâna la buze pentru a o săruta. Acesta a fost modul în care Eliade şi-a luat rămas bun de la marea iubire care l-a însoţit până la finalul vieţii. „Mircea Eliade e alert, îşi potriveşte ochelarii ca să recunoască vizitatorii, zâmbeşte şi, mai ales, îi propune soţiei sale un joc, care va fi şi ultimul său gest înainte de a-şi pierde definitiv cunoştinţa: îi arată verigheta, prinsă cu o sârmă verde ca să nu-i alunece de pe deget, îi strânge afectuos mâna, pune verigheta sa alături de a ei, încearcă să-i ducă mâna la buze ca să i-o sărute. În rezervă nu se varsă lacrimi. Christinel şi le şterge afară, iar lângă el rosteşte fără încetare încurajări", nota Culianu în jurnalul său.

Stelian Pleșoiu, omul de casă al familiei Eliade, a oferit descrierea ultimului moment de la funeraliile lui Mircea Eliade. „Preotul catolic şi profesor de teologie la Universitatea din Chicago, părintele David Tracy rosteşte rugăciunea finală în liniştea profundă ce stăpânea de acum întregul etaj. Nu se auzeau decât comenzile în şoaptă ale asistentelor şi doctorilor. Partea cea mai grea rămăsese acum Christinel. La un pas de leşin, în neputinţa de a se exprima articulat, aceasta se împotrivea legii naturii care-şi luase dreptul. Cu ţipete şi gemete înăbuşite, sunete nearticulate, se lăsa greu de îndepărtat de lângă cel dispărut.

Filosoful necontestat al "Istoriei Religiilor", fondatorul "Enciclopediei Religiilor", creatorul unor cuvinte noi folosite în limbajul filoso­fic-religios, autorul a mii de articole cu caracter ştiinţific, istoric, religios, profesorul care a îndrumat şi învăţat mii de studenţi, astăzi filosofi de va­loare, laureaţi ai marilor premii de pe mapamond, profesori erudiţi, arhiepiscopi, etc, îşi termină angajamentul vizavi de obligaţia şi misiunea sa de a crea, de a lăsa ceva patrimoniului culturii universale", rememora Stelian Pleşoiu la câțiva ani distanță.

Viața și opera lui Mircea Eliade ocupă spații imense în orice rubrica în care se face referire la aceste aspecte. A influențat în mod decisiv literatura română. A primit cele mai înalte distincții în SUA. A iubit pasional în India. De unde a ieșit romanul savurat de orice european și nu numai.

Mircea Eliade a fost un gînditor și scriitor român. Filosof și istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor.

Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.

Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.

Născut în București, a fost fiul lui Gheorghe Eliade și al Jeanei născută Vasilescu. A avut o soră, Corina, mama semioticianului Sorin Alexandrescu. Familia s-a mutat între Tecuci și București, în ultimă instanță, stabilindu-se în capitală în 1914, și și-a achiziționat o casă pe strada Melodiei, în apropiere de Piața Rosetti, unde Mircea Eliade a locuit pînă tîrziu în adolescență.

După terminarea învățămîntului primar la școala de pe strada Mîntuleasa, Eliade devine elev al Colegiului Spiru Haret fiind coleg cu Arșavir Acterian, Haig Acterian, Petre Viforeanu, Constantin Noica și Barbu Brezianu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate