Cele două comandamente NATO care se vor deschide în 2016 în ţara noastră vor funcţiona la Bucureşti şi vor avea un rol cheie în asigurarea legăturilor între structurile de forţe naţionale şi cele ale Alianţei, îndeplinind funcţiile de comandă şi control în spaţiul în care se impune dislocarea unei forţe de reacţie rapidă, a anunţat marţi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la şedinţa de bilanţ pe anul 2014.
Ministrul a spus că România şi-a exprimat intenţia de a pune la dispoziţie un comandament multinaţional de nivel divizie, precum şi de a găzdui o structură multinaţională de integrare a forţelor.
"Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie din acest an, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, unde s-a decis că Alianţa va avea prin cele două comandamente multinaţionale o prezenţă vizibilă şi persistentă în România. Eu am caracterizat această realizare chiar una foarte importantă după intrarea noastră în NATO. Ne-am propus ca într-o primă etapă să putem atinge starea operaţională iniţială a unităţilor pentru integrarea forţelor NATO până în luna iunie a acestui an iar până la summitul din Polonia din 2016 să fie realizată capacitatea operaţională completă. În ceea ce priveşte comandamentul multinaţional de divizie, preconizăm realizarea capacităţii operaţionale iniţiale până în 2016 iar capacitatea operaţională completă până în anul 2018", a declarat Duşa, citat de Agerpres.
NATO a aprobat în luna februarie înfiinţarea primelor 6 unităţi de integrare a forţelor aliate (NFIUs) în statele membre din estul Alianţei, inclusiv în România, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din ţările membre ce a avut loc la Bruxelles. Totodată, a fost prezentată şi acceptată oferta României privind înfiinţarea pe teritoriul naţional a unui comandament multinaţional de nivel divizie care va putea oferi Alianţei o flexibilitate sporită şi opţiuni suplimentare de comandă-control în zona sudică a flancului estic.
Mircea Duşa explica atunci că aceste noi structuri vor avea un rol cheie pentru asigurarea legăturii între elementele structurii de forţe ale NATO, oferind o componentă de comandă şi control pentru ca forţele aliate să fie dislocate într-un ritm mai rapid. În acelaşi timp, acestea vor avea o contribuţie semnificativă în elaborarea planurilor operaţionale şi vor coordona activităţile de pregătire a exerciţiilor comune.
Duşa a mai spus că aceste structuri reprezintă materializarea deciziei adoptate la summitul din Ţara Galilor privind asigurarea unei prezenţe vizibile persistente a NATO pe teritoriul ţărilor aliate. În cele două comandamente vor participa militari din state precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Germania, Polonia.