A murit un cunoscut jurnalist. Mircea Carp, o voce importantă la Radio Europa Liberă și Vocea Americii

A murit un cunoscut jurnalist. Mircea Carp, o voce importantă la Radio Europa Liberă și Vocea Americii Mircea Carp Sursa foto: Facebook

Mircea Carp, una dintre vocile importante ale posturilor Radio Europa Liberă și Vocea Americii, a murit. Cunoscutul jurnalist a fost omagiat de Familia Regală, fiind considerat un exemplu „de constanță și devotament”.

 

Cunoscutul jurnalist a murit la vârsta de 100 de ani, după cum a anunțat Familia Regală, într-un mesaj. Fost ofițer în Armata Regală Română, după instaurarea comunismului a devenit jurnalist și analist politic. A fost unul dintre oamenii de bază ai redacțiilor Radio Europa Liberă și Vocea Americii.

Mircea Carp a murit la 100 de ani

Cunoscutul jurnalist a fost învestit, în anul 2015, cu Crucea Casei Regale a României, de către Majestatea Sa, Regele Mihai. În vârstă de 100 de ani, Mircea Carp a murit. Într-un mesaj transmis de Familia Regală a României, jurnalistul este descris drept „un exemplu de constanţă şi devotament, de onoare şi de măsură, de rigoare profesională şi de altruism”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sărbătorit anul trecut pentru împlinirea a o sută de ani, Mircea Carp a fost un exemplu de constanţă şi devotament, de onoare şi de măsură, de rigoare profesională şi de altruism. De aceea, plecarea sa dintre noi nu aduce doar tristeţe şi compasiune, ci este şi un moment de omagiu şi admiraţie pentru lunga şi exemplara sa viaţă”, a scris Familia Regală, sâmbătă, pe Facebook.

În perioada comunismului, cunoscutul jurnalist a fost una dintre vocile posturilor de radio Europa Liberă și Vocea Americii. El a lucrat ca jurnalist, dar și ca analist al regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

Vocea Americii

Mircea Carp Sursa foto: Facebook / Fundația Corneliu Coposu

Un jurnalist în slujba Coroanei României

Mircea Carp s-a născut în același an cu Regina Ana, a României și a fost unul dintre cei mai loiali servitori ai Coroanei României.

„A servit Coroana timp de o viaţă, iar serviciul său credincios şi demn este cel mai bine creionat de propriile lui cuvinte: «Astăzi, la vârsta înaintată de 100 de ani, mă consider mai supus ca oricând patriei mele şi Coroanei». Născut în acelaşi an cu Regina Ana a României, Mircea Carp a traversat aceleaşi epoci şi timpuri pe care le-au trăit Regele Mihai şi Regina Ana, dar, datorită darului longevităţii, a fost şi un contemporan al nostru, rămânând una dintre cele mai profunde exemplificări ale patriotului român. Dumnezeul să-l odihnească în pace!”, a mai scris Familia Regală.

Mircea Carp, scurtă biografie

Jurnalistul s-a născut la 28 ianuarie 1923, la Gherla, în județul Cluj. Tatăl lui Mircea Carp a fost ofițerul de cavalerie Constantin Carp, dintr-o familie Carp, din Iași. Mama sa, Ecaterina, a fost descendenta lui Lascăr Catargi (1823-1899), prim-ministru conservator al României, în patru rânduri.

Mircea Carp a copilărit la Botoșani și a urmat Liceul Militar la Iași și la Mănăstirea Dealu din Tîrgoviște. A devenit ofițer și a luptat în Al Doilea Război Mondial. În 1946 a fost dat afară din armată, din motive politice și a fost închis până în 1947.

A plecat clandestin din România în Austria, în ianuarie 1948, iar apoi a emigrat în SUA. El a lucrat la postul de radio Vocea Americii, mai întâi ca și crainic, iar apoi ca redactor și șef al secției române. În 1979 a fost angajat de Radio Europa Liberă ca director-asistent, iar aici a rămas până la pensionare, în 1995.