Mircea Baciu, primul alpinist din Republica Moldova, care a atins cele mai înalte vârfuri din lume

sursa: diez.md.

Performanță istorică reușită de Mircea Baciu. Care a devenit primul alpinist din Republica Moldova, ce reușește să escaladeze cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele.

Miercuri, 22 mai,  el a înfipt steagul Moldovei pe cel mai înalt vârf din Australia – Muntele Kosciuszko. Anunțul a fost făcut de Alina Zbancă, într-o postare pe Facebook.

„Salut copiii mei, iată și cel de-al șaptelea vârf. E rândul vostru să faceți minuni și fapte mărețe. Toate bune și sfinte. Al vostru tată”, a fost mesajul pe care l-a transmis Mircea Baciu după marea performanță de miercuri.

Alpinistul Mircea Baciu, istorie pentru Republica Moldova

După cum a mai spus Alina Zbancă, alpinistul a ajuns în luna martie pe vârful muntelui Elbrus din Caucaz. Aceasta ar fi fost una din cele mai complicate escaladări de iarnă, în condiții extreme.

De asemenea, Mircea Baciu este al doilea moldovean care a urcat până la cel mai înalt punct de pe planetă – Muntele Everest.

„Ești unicul om în care poți avea încredere și de care trebuie să ai grijă. Dar evident, ca parte a unui grup de alpiniști cu un conducător de echipă care știe ce face și care poate să te pregătească. Eu am mers în echipă cu 12 oameni conduși de alpinistul rus Alexandr Abramov, care urca a 10-a oară Everestul. Împreună cu noi escalada și o echipă de suport din 55 de oameni, numiți șerpași (locuitori ai regiunilor muntoase din Nepal, termenul șerpaș a devenit, cu timpul, un nume care se referă la ghizii care însoțesc alpiniștii ce urcă pe vârfurile din Himalaya)”. Spunea alpinistul, legat de ascensiune pe Everest, într-un interviu acordat în urmă cu câțiva ani pentru diez.md.

„Cum e starea omului în drum spre vârful lumii?”, era întrebat Baciu, de jurnaliștii de la sursa citată.

„Mizerabilă. Fizic trebuie totul să fie impecabil. Trebuie să fii sănătos tun ca să pornești într-o astfel de expediție. Orice zgârietură pe Everest devine rană, orice boală pe munte se agravează înzecit, orice pas greșit, înseamnă moarte. Moral însă e și mai greu. Expediția a durat 45 de zile, deja din a 5-a zi adevărata natură umană iese la suprafață”, afirma alpinistul.