Mioara Roman și casa pentru care a lăsat datorii dincolo de moarte. Supărarea lui Iliescu și manevrele lui Hrebenciuc

Alegeri Prezidentiale; in imagine Petre Roman.

Mioara Roman, fosta soție a lui Petre Roman, primul prim-ministru al României după căderea lui Ceaușescu, a avut un litigiu cu statul pentru vila din strada Gogol. Mioara Roman murit, iar în urma ei au rămas datorii mari, reprezentând o chirie și dobânzi către RAAPPS. Despre această casă și situația familiei ei, Mioara Roman a făcut, în urmă cu câțiva ani, dezvăluiri și a adus acuzații. 

Povestea casei, exclusiv. La scurt timp după revoluție, noii demnitari ai „statului liber și democrat” s-au mutat în vile din cartierul Primăverii. S-a spus că este pentru protecția demnitarilor, dar și pentru buna primire a delegațiilor occidentale, care ar fi dorit și întâlniri private cu noul președinte și cu miniștrii.

Povestea chiriaşilor la stat Mioara şi Petre Roman a început la 16 noiembrie 1990. Atunci prim-ministrul de atunci al României a semnat cu reprezentanţii ICRAL Herăstrău un contract de închiriere a vilei din strada Nikolai Gogol. Contractul avea un termen de închiriere de cinci ani, iar chiria lunară a fost stabilită la echivalentul a 37 de dolari.

Mioara Roman și casa din Primăverii

Peste ani, chiriile au fost majorate la mii de euro lunar. Familiile foștilor demnitari fie s-au mutat, fie au acceptat chiria, fie au cumpărat casa. Mioara Roman, părăsită și divorțată de Petre Roman, a rămas în vila din Gogol și a dat RAAPPS în judecată. În anul 2011, avea datorii către Stat de peste 500.000 de euro.

Potrivit documentului din 1990 prin care ICRAL a închiriat casa familiei Roman, suprafaţa locuibilă a vilei este de 219 metri pătraţi, holurile, terasa şi toaletele au 72,2 metri pătraţi, boxele şi logiile au 81,11 metri pătraţi, iar curtea şi grădina au 1.862 de metri pătraţi. Printr-o hotărâre de guvern din 1996, vila a trecut în administrarea RAAPPS.

Ion Iliescu, interesat de casa și mașina familiei lui Petre Roman

Mioara Roman a vorbit despre vila în care se mutaseră imediat după revoluție în mai multe rânduri, de-a lungul timpului. Dezvăluiri mai ample a făcut, însă, în cartea sa, apărută în 2016, intitulată „Prețul Libertății. Mioara Roman, însemnări despre revoluția mea”.

Desigur, pot fi relatări subiective, dar până azi nu au apărut negări ale celor despre care a scris.

Primul episod despre mutarea familiei premierului Roman din apartamentul din Calea Victoriei l-a avut în centru chiar pe Ion Iliescu, devenit președintele României.  

„Încă din toamna lui 1990, Iliescu a început să ne ia la rost, pe mine că de ce prefer să îmi cumpăr casă, iar pe Petre că a primit o mașină din Franța (Acum eu n-am casă și el și-a cumpărat-o). Și l-a chemat pe Petre: „Uite, ai zis tu că sunt zvonuri cu corupția. Dar uite ai primit mașină din Franța. Cine e ăsta care ți-a trimis mașina?”.

Este vorba de un Renault 5, oricum o mașină ieftină și-o fi costat și mai puțin căci francezii de la Renault vor fi auzit că e pentru Petre Roman! Așa că reclama... Totuși, Petre era un fel de vedetă. Și acolo. Petre răspunde: „ Păi, verii”. „Cum adică verii?”. „Verii mei”. Și spune pe scurt povestea surorii mamei lui, Maria Tereza, care a venit la Paris din sudul Franței după ce fusese în anii '40-'44 într-un lagăr de ocupație nazist. A mai spus cum el n-a văzut-o decât o dată viața lui. Și Iliescu: „Sunt așa bogați că pot să-ți trimită o mașină?”. La care Petru îi spune: „Ioane dragă, să știi că vărul meu ăsta, Michael, câștigă într-o zi de filmare cel puțin 1.000 de dolari. Dacă filmează în Canada, câștigă 2.000 de dolari”.

Lista lui Viorel Hrebenciuc, Valerian Stan și cele 24 de camere ale lui Roman

În cartea sa, Mioara Roman susține că lui Petre Roman i s-a înscenat un atac foarte urât, în centru fiind vila pe care o ocupau în strada Gogol. Nu numai lui, ci și altor demnitari. Dar, adevărul este că aceștia, majoritatea dintre ei, își pierduseră funcțiile care le dădeau dreptul la o locuință de la stat.

Scrie Mioara Roman în cartea din 2016, referindu-se la luna mai 1997, mandatul președintelui Emil Constantinescu, când Petre Roman devenise președintele Senatului:

„Apare un personaj care avea să devină celebru contestatar de serviciu Valerian Stan fost comerciant de casete video în armată de unde provenea. Urcase până la Corpul de control al guvernului. Valerian Stan a ieșit la interval cu o listă de adversari a maestrului combinator Viorel Hrebenciuc și a spus că Petre Roman ocupă ilegal o casă de nu știu câte sute de metri pătrați. Aici isonul îl ținea ziarul Adevărul care a strigat 6 ani: „Roman, 24 de camere!”.  A zis că ocupăm o casă cu 24 de camere, dar noi stăteam pe Gogol cu 3 camere la parter, 3 sus și subsol. Fără garaj, mai precis. Altceva ei n-au mai găsit de ce să se lege și atunci s-a decis: casa.

Stan adăugă o altă mistificare: că ar fi luat casa cumpărând astfel pe sume de nimic obiecte de patrimoniu. Ce o fi fost în capul lui Hrebenciuc și a celor care au făcut raportul și ce a fost în capul lui Stan reprezintă o dilemă. Nimeni n-a verificat nimic - de ce ar fi verificat cu perspectiva calomniei la îndemâna?

Încă de pe vremea când era Stolojan ministrul de Finanțe chemasem 3 experți financiari, 3 ca să nu fie discuții, ca să spună cât să plătesc corect pe tot ce era acolo. Nu erau decât biblioteca din perete pe care nu aveau cum să o scoată și pe care am dat 40.000 RON. Și 3 candelabre din anii 60. Care erau obiectele de patrimoniu patrimoniu? De parcă Valerian Stan s-ar fi și priceput”.

Alți demnitari au cumpărat casele statului pe sume modice

„Era o presiune similară cu cea a aparatului fostului sistem pe care o cunoscusem bine. O listă a fost dat în circulație prin media care s-a transformat într-un dosar „Apartamentul”, în Parlament. Pe listă erau numai oamenii lui Roman, dintre care Severin stătea într-un bloc obișnuit, în 3 camere și Baltazar care stătea într-un studio. Îmi povestește Baltazar ulterior că i-a dat telefonul lui Valerian Stan și i-a zis: „Domnule Stan, n-am înțeles! Eu stau într-o garsonieră care are și o ușă glisantă”. Ce îi răspunde Valerian Stan: „Da, dar conform legii nu aveți dreptul decât la 20 m² și acum stați în 40 m²”.

Stan invoca o lege caducă a lui Ceaușescu, care lege nu se putea aplica altor locatari ai aceluiași bloc, pregătit pentru corpul diplomatic pe strada Aurel Vlaicu colț cu Dacia. Baltazar avea acest studio la parter, dar mai sus stăteau Stolojan, Isărescu, Dumitru Iliescu (n.r. fostul șef al SPP), în apartamente cât un etaj întreg, de câte 200 m², pe care le-au cumpărat pe niște sume modice. Cunoșteam blocul pentru că acolo avea și mama mea un apartament și ea încă trăia...

Constantinescu i-a răspuns lui Petre mult mai târziu că nu-i poate controla că nu-l poate controla pe Stan. Ce mai era de controlat când abuzurile ăluia deveneau ilegalități? Și de ce lipseau de pe lista numele celorlalți? Or, aceeași linie a vechiului aparat spunea că ai lui Roman trebuie lichidați!”.

Cine are dreptul la vile de protocol

Ordonanţa de Urgenţă Nr. 80/2001, emisă de Guvernul Adrian Năstase, stabilea cine are dreptul la locuinţe ad­mi­nistrate de RAAPPS. Persoanele care ocupă funcţii de dem­nitate publică numite sau asimilate funcţiilor de demnitate publică. Secretarii ge­nerali, precum şi persoanele care sunt încadrate pe funcţii din cabinetul de­m­nitarului în cadrul ministere­lor.  Contrac­tul de închiriere încetA de drept la data încetării calităţii care a determinat atribuirea locuinţei de serviciu.

Ulterior, au fost emise alte acte normative, prin care erau prelungite succesiv contractele de închiriere a locuinţelor preluate de RAAPPS.