Un restaurant în capitala Thailandei, Bangkok, a ajuns celebru în întreaga lume datorită faptului că proprietarii lui fierb aceeași supă de 46 de ani. Restaurantul Wattana Panich aparține familiei Kaweenuntawong, care „întreține” supa constant, adăugând apă și noi ingrediente pe măsură ce oala se golește.
Specialitatea, denumită „neua tune”, conține carne de vită, perișoare de carne, bucăți de burtă sau alte organe interne, condimente și tăieței de orez, scrie incredibilia.ro
Pe măsură ce mâncarea le este servită clienților, Nattapong Kaweenuntawong, care lucrează în bucătărie împreună cu mama și soția sa, adaugă noi ingrediente în oala mare, care fierbe la foc mic.
Seara, la închiderea restaurantului, supa rămasă este transferată într-un recipient mai mic și pusă la păstrare până a doua zi, când localul își reia activitatea. Supa rămasă este pusă din nou la fiert, cu noi ingrediente.
„Mulți oameni cred că nu spălăm niciodată oala în care fierbem supa, dar nu este așa. O curățăm în fiecare seară, după ce punem lichidul rămas la frigider”, a ținut să precizeze proprietarul restaurantului.
Astfel, supa este gătită constant de 46 de ani, de pe vremea când Nattapong Kaweenuntawong era copil.
”Nu am avut niciodată o rețetă fixă, care să detalieze cantitățile din fiecare ingredient pe care le folosim. De aceea, persoana care gătește în ziua respectivă trebuie să guste mâncarea constant, pentru a stabili de ce este nevoie”, a relatat Kaweenuntawong într-un interviu acordat NPR în 2019.
Potrivit acestuia, aroma unică a supei, care este foarte apreciată și de localnici, și de turiști, se datorează acestei modalități de gătit neobișnuite.
Deși rară, această metodă nu este nouă. În 1981, cotidianul The New York Times relata despre o supă de vită care fierbea, la acel moment, de 21 de ani.
În același articol, autorul Arthur Prager a menționat și o supă din Normandia care ar fi fiert timp de 300 de ani și o specialitate gătită în orașul francez Perpignan din secolul al XV-lea până în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Deși este posibil ca supa gătită la Wattana Panich să nu fie cea mai „veche” din lume, Nattapong Kaweenuntawong speră că tradiția familiei va fi dusă mai departe.
”Suntem la a treia generație, iar eu și soția mea avem copii. Sper că va exista și o a patra generație care să continue afacerea”, a declarat bărbatul.
Fiecare proprietar de restaurant încearcă să facă ceva special pentru a atrage clienții. Spre exemplu, un restaurant din Insulele Canare servește mâncare gătită deasupra unui vulcan. Alții folosesc rețete „îmbunătățite”: Patronul unui restaurant punea droguri în mâncare ca să-și determine clienții să revină.