Ministrul Virgil Popescu, despre marea spaimă a românilor. Ce se va întâmpla, la iarnă, cu gazele și energia

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, dă asigurări că România nu va rămâne fără energie electrică și gaze naturale pentru încălzire, la iarnă. Oficialul de la guvern a dat aceste asigurări, comentând fricile cele mai mari ale românilor cu privire la securitatea energetică. El a dat asigurări că prețul gazului natural nu va crește în această iarnă, dat fiind că a fost plafonat până în aprilie 2023.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că românii nu vor rămâne fără căldură sau fără energie electrică în iarna viitoare. El a precizat că deși a se sesizat o preocupare a cetățenilor pentru securitatea energetică în viitor, acest lucru nu trebuie să-i îngrijoreze.

„Eu cred că românii trebuie să aibă încredere că nu vor rămâne fără căldură și fără energie electrică. Cred că trebuie să aibă încredere. În ce am văzut la dumneavoastră pare o problemă, o preocupare a românilor această raționalizare, dar raționalizarea, în ideea că nu va mai fi, nu că va fi cu o oră pe zi, că nu va mai fi și în perioada aia le va fi frig”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Securitatea energetică este principala preocupare a Ministerului Energiei, a sa, a guvernului și chiar a președintelui. Virgil Popescu a precizat că spre deosebire de anul trecut, România are o nouă sursă de aprovizionare cu energie. Țara noastră se va aproviziona cu gaze livrate prin culoarul interbalcanic

„Dacă până la sfârșitul anului trecut România nu avea altă șansă, n-avea altă rută de a aduce alt gaz natural decât cel rusesc, pentru că nu exista altă conexiune pe unde să putem aduce, la sfârșitul anului trecut a fost operaționalizat culoarul interbalcanic. Eu am văzut niște titluri în presa de astăzi și de ieri cu privire la acest memorandum cu Azerbaijan.

România are pe unde să aducă, indiferent dacă interconectorul Grecia cu Bulgaria va fi gata sau nu va fi gata, chiar dacă a fost inaugurat. Nu este încă operațional, probabil că va fi. Avem prin coridorul transbalcanic, de aceea am fost la Azerbaijan, de aceea am fost în Turcia, de aceea am discutat tocmai pentru a aduce gaze din Azerbaijan prin Turcia, prin coridorul interbalcanic în România, adică Turcia, Grecia, Bulgaria”, a mai spus Virgil Popescu la Antena 3.

Sursă: Anatoly Fedotov | Dreamstime.com

Coridor de energie electrică între Marea Caspică și Marea Neagră

Totodată, ministrul a precizat că România a fost parte a memorandumului încheiat de Uniunea Europeană cu Azerbaidjanul în vederea stabilirii unui coridor de energie electrică între Marea Caspică și Marea Neagră.

„România a contribuit la acest memorandum, România este parte la cest memorandum și pe lângă aprovizionarea cu gaze naturale, vă pot spune că am introdus în acest memorandum interconectarea între Azerbaidjan, Georgia și Uniunea Europeană, prin România, a unui coridor de energie electrică energie verde, pentru că preconizăm și ne uităm și peste ce se va întâmpla peste 5 -6- 7 ani și vrem să putem să facem un pod de energie eoliană între Marea Caspică și Marea Neagră și să aducem această energie în Europa prin România”, a mai spus Virgil Popescu.

Oficialul a mai arătat că în prezent se reconfigurează rutele de energie electrică și se propune

Acum se reconfigurează rutele de energie electrică, iar un cablu submarin între Georgia și România este necesar și apoi el este continuat.

Sursa: arhiva EVZ

Gazele naturale nu se scumpesc

Ministrul a reamintit că prețul gazului natural pentru populația este plafonat până la 1 aprilie anul viitor, deci nu poate fi vorba despre o creștere a prețurilor în această iarnă. Drept urmare, a spus el, populația nu are a se teme de o creștere a facturilor în această iarnă. Prețul pe care îl plătesc acum românii, pe ce consumă, va fi la fel și în iarnă.

„Practic, 80 % din din populația României este protejată prin acest prin acest plafon peste 300 de kilowați. (...) Eu vreau ca după această iarnă să ieșim mai întăriți, după această iarnă să ne continuăm proiectele. Vreau să ținem sistemul în echilibru, indiferent și în cel mai rău scenariu și vom reuși acest lucru, pentru că luăm în calcul la minister și cel mai rău scenariu și scenariu optimist.

Cel mai rău scenariu, în care nu mai există practic gaze din Federația Rusă, trebuie să îl pregătim și-l pregătim încă de pe acum în așa fel încât să trecem cu bine. Nu trebuie să ne fie frică în această iarnă. Mie, ca ministru, eu trebuie să îmi fac treaba în această iarnă, în așa fel încât românii să nu simtă că noi am aplicat cel mai rău scenariu sau optimist”, a mai explicat Virgil Popescu la Antena 3.