Ministrul Tremonti: „Epidemia de coronavirus este o palmă dată globalizării”
- Andrei Ilinca
- 13 februarie 2020, 08:23
Globalismul este în criză. Iar vina, potrivit lui Giulio Tremonti, este a crizei financiare şi a noii epidemii de coronavirus, care înfricoşează întreaga lume.
Fostul ministru al finanţelor al guvernelor Berlusconi vede Covid-19 ca pe cel de-al doilea eşec al modelului globalizării, care „marchează trecerea de la utopie la realitate”.
Într-un interviu pentru ''Italia Oggi'', Tremonti dezvăluie că noul coronavirus, în afara impactului economic, care va fi mai mult sau mai puţin intens şi de lungă durată, va avea un „impact psihologic” puternic. "Pentru o perioadă glorioasă de treizeci de ani - a explicat el - odată cu globalizarea, o lume artificială, fantasmagorică şi fericită s-a suprapus celei reale. S-a crezut că este sfârşitul istoriei şi începutul unei noi geografii".
Iar acum, noul virus, care se răspândeşte în întreaga lume, dar care are epicentrul în China „marchează întoarcerea la natură, trecerea de la artificial la real, aşa cum e de fapt un virus”. Astfel, globalizarea este pusă în criză. Însă, potrivit lui Tremonti, aceasta nu ar fi prima dată: "A mai existat o defecţiune a mecanismului în timpul crizei financiare care a produs efecte ce au pornit din lumea finanţelor pentru a ajunge la politică. Coronavirusul reprezintă un al doilea eşec: un alt factor de criză al modelului globalizării''.