Ministrul Sporturilor le-a pus gând rău antrenorilor pensionari. Vrea să aducă în sistem mai mulți tineri

Ministrul Sporturilor le-a pus gând rău antrenorilor pensionari. Vrea să aducă în sistem mai mulți tineri

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a derulat o misiune de audit la cluburile sportiv departamentale, concluziile nefiind pe placul ministrului Eduard Novak.

Inspectorii de la Corpul de Control de la Ministerul Sportului au descoperit că o mare parte din angajații acestor cluburi departamentale cunulează pensia cu cu salariu. În plus, politica de personal privind angajarea de antronori tineri lasă de dorit.

„Am fost surprins să constat că aproape 100 de angajaţi ai cluburilor subordonate sunt persoane cu vârste peste 65 de ani. Am tot respectul pentru experienţă şi maturitate, iar foarte mulţi dintre aceşti angajaţi sunt profesionişti care au probat şi probează încă faptul că pot performa în domeniile în care activează. Din cele peste 90 de persoane aflate în această categorie de vârstă, 60 sunt antrenori, restul fac parte din personalul administrativ. Foarte puţini antrenori tineri au reuşit să-şi găsească loc în sistemul nostru, din păcate”, susține ministrul Novak.

La nivelul sportului, susține ministrul, este nevoie de antrenori tineri, adaptați la realitățile prezente, care să poată să îi atragă pe copii la sportul de performanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Sportul este un domeniu în continuă mişcare şi expansiune, un mediu al descoperirilor permanente şi al inovaţiei, deci mi se pare absolut vitală capacitatea de a fi permanent la curent cu noile tendinţe. De a motiva şi atrage copiii şi tinerii către sport, de a organiza şi conduce programe de antrenament moderne. Avem nevoie de experienţă, respectăm performanţa şi maturitatea profesională, dar trebuie să fim siguri că avem în sistem oamenii cei mai potriviţi şi bine pregătiţi şi că ei sunt angajaţi în condiţii de deplină legalitate”, a a mai spus ministrul Novak.

Care a fost scopul misiunii de audit

Scopul principal al misiunii de audit a fost acela de a oferi o asigurare rezonabilă privind funcţionarea activităţii destinate sportului de performanţă la nivelul structurii de specialitate din MTS şi al cluburilor departamentale.

Toate informaţiile colectate şi concluziile raportului final vor fi utilizate inclusiv pentru documentarea Strategiei Naţionale pentru Sport, proiect prioritar la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului.

”Strategia va integra atât rezultatele analizelor de la nivelul structurilor subordonate, cât şi pe cele ale consultărilor cu federaţiile sportive naţionale, COSR, ministerele implicate în elaborare, reprezentanţii autorităţilor locale, investitorii în sport etc., precum şi modele de bune practici din alte state europene”, a mai spus ministrul.

Obiectiv ambițios

Obiectivele prioritare ale Strategiei Naţionale pentru Sport sunt revenirea României în elita mondială a sportului de performanţă, cu clasarea în top 10 la ediţia din 2032 a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de Vară.

Un alt obiectiv prevede dezvoltarea sportului şcolar, prin facilitarea practicării zilnice a activităţilor sportive în cadrul şcolii de către toţi elevii, şi dezvoltarea sportului de masă, cu creşterea procentului populaţiei care practică sportul în mod constant de la 5 la 30 % în 2032.

Ministrul Sportului, Eduard Novak este el insuși un sportiv de performanță, fiind medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.