Marius Budăi, ministrul Muncii, pare că vede un cu totul al film. El a dat asigurări că nu există probleme la buget și implicit, nu vor exista probleme cu plata pensiilor și a salariilor. Mai mult de atât, el spune că pensiile și salariile trebuie să crească, pentru ca veniturile românilor să ajungă la media UE.

„E exact cum am prevăzut la construcția bugetului: banii sunt asigurați pentru plata pensiilor și salariilor. Situația e sub control. Nu avem probleme de plăți în acest moment, dar trebuie să îmbunătățim și colectarea. Nu am spus că legea pensiilor sau cea a salarizării unitare sunt două legi ușor de pus în aplicare, dar nici nu renunțăm la ele. Veniturile românilor trebuie să ajungă la media UE. Trebuie să continuăm cu creșterile de pensii și salarii, dând atenție la ce înseamnă colectare, investiții și tot ce duce la creștere economică în România”, a declarat Marius Budăi la Digi 24.

2/3 din cheltuieli, rezervate plății pensiilor și salariilor

În aceeași perioadă a anului trecut, deficitul bugetar a fost cu un miliard de euro mai mic, adică 3,1 miliarde de euro, deci 1,54% din PIB.

În prezent, cheltuielile de personal și de asistență socială se ridică la nu mai puțin de 142 de miliarde de lei. Mai precis, 2/3 din cheltuieli sunt pentru plata pensiilor și a salariilor.