Inundații devastatoare, precum cele din Galați, vor avea loc tot mai des, este de părere Mircea Fechet, ministrul Mediului. El spune că astfel de catastrofe ar trebui să aibă loc o dată la un secol.
Est a patra oară, începând din 2007, când județul Galați se confruntă cu inundații catastrofale în ultimii ani. S-a întâmplat în aceleași zone. Anterior, în 2005, o asemenea catastrofă a avut loc în județul vecin, Vrancea, în localitatea Vadu Roșca.
Mircea Fechet despre regândirea procedurilor
Ministerul Mediului susține că este nevoie de o regândire a modului de acțiune a autorităților în astfel de situații, catastrofale. Mircea Fechet este de părere că asemenea dezastre au loc în contextul schimbărilor climatice din ultimii ani. În viitor, apreciază ministrul, astfel de fenomene se vor repeta tot mai des. El spune că, statistic, astfel de inundații ar trebui să se petreacă o dată la o sută de ani. Realitatea îl contrazice, însă.
„În contextul schimbărilor climatice, cu astfel de fenomene ne vom întâlni din ce în ce mai des şi la o intensitate din ce în ce mai mare. Este un lucru pe care nu-l putem evita. Statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la sută de ani, pe măsurătorile pe care le avem”, spune Mircea Fechet.
Ministrul spune că este nevoie de o regândire a procedurilor de intervenție pentru limitarea pagubelor. Chiar dacă viiturile nu pot fi prevenite, măcar să existe protecție pentru a limita prejudiciile.
„Iată însă că şi în 2007, şi în 2013 şi anul acesta aici, la Slobozia Conachi au avut loc inundaţii, lucru care ne obligă să ne gândim dacă nu cumva ar trebui să redimensionăm, să refacem în totalitate modul în care ar trebui să reacţionăm la astfel de situaţii”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului l-a însoțit pe Marcel Ciolacu
Ministrul Mediului, Mircea Fechet a fost prezent, sâmbătă, la Slobozia Conachi, în judeţul Galaţi, alături de premierul Marcel Ciolacu. Din delegație au mai făcut parte ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, dar și șeful DGSU, Raed Arafat.
Ministrul Mediului a apreciat că asemenea catastrofe, precum cele din Galați, care se tot repetă nu pot fi prevenite. În schimb se poate eficientiza modul de intervenție a autorităților pentru a evita producerea de pagube materiale și pierderile de vieți omenești.
„Astfel de situaţii nu pot fi evitate, când avem în 24 de ore 225 de litri pe metrul pătrat, cum am avut la Amzacea în judeţul Constanţa, sau la fel cum am avut aici. Inundaţiile nu pot fi evitate, însă e adevărat că putem evita pagubele pe care aceste inundaţii le produc şi putem eficientiza modul în care intervenim”, a explicat Mircea Fechet.
Mircea Fechet interesat de avertizările Ro-Alert
Ministrul Mediului a mai spus că a fost interesat dacă sistemul de alertare prin mesaje telefonice funcționează. Mircea Fechet a precizat că acesta a fost primul lucru pe care a dorit să-l afle de la sinistrați,
„Primul lucru pe care l-am întrebat atunci când am discutat cu oamenii de aici , din această localitate, fost dacă au fost avertizaţi azi noapte prin sistemul RO-Alert şi toţi oamenii cu care am vorbit mi-au spus că în jurul orei 12 noaptea au primit pe telefon avertizare şi au ştiut că urmează să se întâmple ceva grav”, a mai spus Fechet.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, locuitorii judeţului Galaţi au primit mesaje RO-ALERT. Aceștia erau sfătuiţi să părăsească zonele inundabile şi să se pregătească de o eventuală evacuare.
Peste 5.000 de gospodării din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Patru persoane au decedat în viituri. Este vorba despre doi bărbaţi din localităţile Pechea şi Drăguşeni şi două femei din localităţile Costache Negri şi Corod.