Ministrul justiției dezvăluie de ce a respins apelul lui Djokovic. Asociațiile pentru drepturile civile sunt îngrijorate

Ministrul justiției dezvăluie de ce a respins apelul lui Djokovic. Asociațiile pentru drepturile civile sunt îngrijorateSursa: Facebook/ Novak Djokovic

În primul său interviu de la deportarea lui Novak Djokovic, șeful Tennis Australia, Craig Tiley, a insistat că nu va demisiona. Poziția lui Tiley a fost supusă unei examinări intense, mai ales după ce ziarele din Melbourne au făcut acuzații peste noapte că Tennis Australia a acoperit facturile legale ale lui Djokovic în toată afacerea cu vize.

Un risc pentru ordinea mondială

Dar Tiley a respins aceste afirmații, spunând: „Nu intrăm în detalii cu privire la niciun aranjament financiar pe care îl avem cu jucătorii, dar acele rapoarte sunt pur și simplu neadevărate”. Deși Tiley a fost dornic să vorbească despre tenis și despre „cât de bine s-au descurcat australienii”, saga Djokovic continuă. Rapoarte neconfirmate sugerează că Djokovic ia în considerare un proces de 3,2 milioane de lire sterline împotriva guvernului australian pentru tratamentul necorespunzător.

Între timp, sistemul juridic australian a confirmat de ce a respins apelul lui Novak Djokovic împotriva deportării. În esență, șeful judecătorului Allsop a decis că este rezonabil să-l considere un anti-vaccinist. „Dl Djokovic a ales de peste un an să nu fie vaccinat”, a subliniat Allsop. „În mod clar se putea deduce că domnul Djokovic a ales să nu fie vaccinat deoarece se opune vaccinării”.

Explicația lui Allsop are 31 de pagini și mai mult de 11.000 de cuvinte, ceea ce ar putea explica de ce a durat patru zile pentru a fi publicată. Asociațiile pentru drepturile civile și-au exprimat imediat îngrijorarea cu privire la implicațiile verdictului și anume că cineva care avea opinii legale, dar controversate, ar putea fi deportat pentru că reprezintă un risc pentru „buna ordine”.

Lipsa testării jucătorilor

De fapt, se pare că acest caz Djokovic va fi folosit ca precedent legal în viitor, întărind puterea guvernului australian de a-i expulza din țară pe cei pe care îi consideră indezirabili. O propoziție înfricoșătoare din verdictul lui Allsop a subliniat că „nu exista nicio cerință a ministrului să-i permită domnului Djokovic dreptate”.

Încă o problemă se găsește aici: faptul că jucătorilor de la Australian Open li se recomandă - dar nu sunt obligați - să facă zilnic un test Covid. După ce Alexander Zverev a declarat că „nu suntem testați”, Heather Watson - care a pierdut în fața lui Tamara Zidansek - a recunoscut că nici ea nu a fost testată.

Din nou, Tiley a apărat poziția lui Tennis Australia. „Am venit cu un set de protocoale care au fost mai riguroase decât ceea ce au fost în timpul călătoriilor lor”, a spus el la postul de televiziune Channel 9. „Venind în Australia, fiecare jucător a trebuit să facă un test, apoi între ziua a cincea și a șaptea au trebuit să facă un alt test. Există testarea simptomatică obligatorie și fiecare jucător primește zilnic un kit de antigen. Până acum a funcționat bine”, a declarat acesta potrivit Yahoo News.

Ne puteți urmări și pe Google News