Senatul italian a adoptat azi, printr-un vot de încredere, planul de austeritate menit să permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2014. Documentul urmează să fie aprobat definitiv, mâine, de Camera Deputaților, astfel încât să poată fi evitată o contagiune a crizei datoriei în Italia.
Înainte de votul din Senat, ministrul italian al economiei şi finanţelor, Giulio Tremonti, a apărat, astăzi, în Senat, planul de austeritate al guvernului. Tremonti a cerut ca în Constituția țării să fie înscrisă „regula de aur” a echilibrului bugetar. În caz contrar, datoria publică a Italiei va avea efecte negative pentru generațiile viitoare, a avertizat Tremonti. ''Mjoritatea şi opoziţia va trebui să introducem în Constituţie regula de aur a echilibrului bugetar'', a afirmat ministrul de finanțe, în Senat, înaintea votului asupra planului de austeritate. ''Fără echilibru bugetar, datoria publică va devora viitorul nostru şi pe cel al copiilor noştri'', a mai spus Tremonti, conform site-ului Il Sole24ore. El a apreciat că pentru Europa salvarea trebuie să vină din politică, nu din finanțe. ”Este ca pe Titanic: nu s-au salvat nici măcar pasagerii de la clasa I. Astăzi în Europa avem întâlnire cu destinul nostru. Salvarea nu vine din finanțe, ci din politică, iar politica nu trebuie să facă erori”, a explicat oficialul italian.
De la sfârşitul săptămânii trecute investitorii se tem că și Italia ar putea fi atinsă de criza datoriei. Datoria actuală a Italiei este de aproape 1.900 miliarde de euro (circa 120 % din PIB-ul său).
Germania are o ''regulă de aur'', de care ar vrea să beneficieze şi Franţa.
Parlamentul de la Paris a adoptat ieri, în cadrul unui ultim vot în Adunarea Naţională, această ''regulă de aur'', dar care nu va intra în Constituţie decât dacă preşedintele Sarkozy convoacă cele două camere reunite în Congres, unde este nevoie de o majoritate, care va fi greu de întrunit.