Ministrul francez de Interne, Claude Gueant: "Delincvenţa printre români a scăzut. Dar nu ne putem mulţumi doar cu atât"
- Ana Zid ărescu
- 6 decembrie 2011, 11:58
Oficialul francez a declarat ieri, în timpul unei deplasări prin centrul Parisului, că delincvenţa în rândul cetăţenilor români a scăzut în luna octombrie, "pentru prima oară în patru ani".
"Dar nu ne putem mulţumi doar cu atât. Este, mai degrabă, o încurajare să continuăm să luptăm folosind armele pe care noi le-am dezvoltat", a mai precizat ministrul francez de Interne, Claude Gueant.
El a justificat, astfel, măsurile luate de autorităţile pariziene împotriva cerşetoriei. Despre aceste decizii, Gueant a precizat că sunt "utile" şi le-a descris ca fiind "arme" contra infracţiunilor comise de români.
În urmă cu câteva zile, autorităţile din Paris au emis două noi ordine care interzic cerşetoria în zona marilor magazine (Caumartin-Haussmann) şi a muzeului Luvru. Pe 14 septembrie, francezii au interzis cerşetoria şi pe bulevardul Champs-Elysées, a anunţat prefectura de poliţie.
"Delincvenţa română de la Paris, organizată în reţele mafiote"
În opinia ministului francez de Interne, autorităţile trebuie să acţioneze şi pe plan judiciar. "Acesta este scopul prezenţei poliţiştilor români care ni s-au alăturat. Ei sunt mult mai apţi decât noi să-i interogheze pe oameni, să întrebe de unde vin, cine sunt ei mai precis. Ei ne permit, ceea ce este esenţial, să ajungem la reţele. Pentru că delincvenţa română de la Paris este organizată în reţele mafiote şi reţele deosebit de crude", a mai precizat în acest sens Claude Gueant.
Între timp, la Paris au fost detaşaţi 40 de poliţişti români care, în colaborare cu colegii lor francezi, participă la acţiuni împotriva infractorilor români.
"Este vorba despre o delincvenţă proteiformă, încadrată de reţele familiale bine structurate pe urmele căreia trebuie să se meargă până în satele cele mai îndepărtate din România. Acolo se află şefii de clan, cei care recuperează o parte din banii obţinuţi la Paris. O muncă meticuloasă, care necesită o perfectă cunoaştere a situaţiei şi secretelor delincvenţei itinerante", a declarat inspectorul Marius Amihalachioaiei, unul dintre ofiţerii detaşaţi la Paris.
Ultima reuşită a autorităţilor franceze, în colaborare cu cele de la Bucureşti, este legată de desfiinţarea unei reţele de proxenetism. "Totul a pornit de la o plângere înregistrată la Bucureşti cu privire la răpirea şi sechestrarea unei tinere la Paris (...) Pornind de la două identităţi pe care le-am obţinut, PJ (Poliţia Judiciară) apoi Brigada de Reprimare a Banditismului (BRB) au reuşit să reţină 25 de persoane. Cincisprezece dintre ele au fost plasate în detenţie, a mai precizat Amihalachioaiei. CITIŢI ŞI:
- Interdicţia privind cerşetoria în Paris se extinde. Românii au luat cele mai multe amenzi
- PREMIERĂ: Harta cerşetorilor din Paris. Unde se adăpostesc cei 5.000 de oameni ai străzii şi ce naţionalitate au
- Cum se poate rezolva problema cerşetorilor: amenzi şi pentru cei care dau bani. Aţi fi de acord?