Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea ca examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat să fie susținute într-o manieră computerizată și sintetizată, asta pentru că vrea să elimine subiectivisul acordării notelor.
Ministrul Educației și-a propus să înlocuiască sistemul actual de testare a cunoștințelor elevilor care finalizează ciclurile de studiu gimnazial ori liceal.
În acest sens, ministrul vrea să deruleze un proiect pilot, care să testeze cunoștințele elevilor în baza unei o evaluări standardizate, ce se va derula pe calculator.
Subiectivismul acordării notelor, o problemă pentru ministrul Educației
Aparatul guvernamental dorește să implementeze metoda computerizată, deoarece prin acest mod ar putea scădea gradul de subiectivism cu privire la nota pe care o merită elevul. De altfel, în ultimii ani, subiectivismul factorului uman în acordarea notelor a fost o problemă raportată frecvent, conform ministrului Cîmpeanu.
Proiectul pilot ar putea fi implementat în două județe din țară, chiar din acest an, iar mai apoi se dorește extinderea sa și în ce privește alte categorii de elevi.
”Aş vrea şi îmi doresc foarte mult, dincolo de evaluarea standardizată pe care am promis-o, cel puţin la nivel pilot, spre exemplu, într-un judeţ să avem anul acesta evaluare standardizată şi computerizată la bacalaureat şi într-un alt judeţ să avem acelaşi lucru la evaluarea naţională, să avem evaluare la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, de asemenea, standardizată”, afirmă ministrul.
Digitalizarea va evita erorile umane în acordarea notelor
Ministrul Educației vrea ca standardizarea să reflecte capacitatea reală a elevilor, înlăturând situațiile de subiectivism întâlnit, spre exemplu, în corectarea subiectelor la limba și literatura română.
„Ce înseamnă standardizarea? Să elimini subiectivismul factorului uman. Vă aduceţi aminte de diferenţele enorme, zeci de mii de diferențe la note acordate la contestaţii. Prin digitalizare se poate elimina eroarea umană. Prin digitalizare se pot extrage rezultatele. Ai zece întrebări, să explic cât se poate de simplu, cinci de algebră, cinci de geometrie, la un examen de matematică”, a declarat Cîmpeanu.
Cum arată programa de Bacalaureat 2022
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
Din programa la Limba și literatura română, ca și anul trecut, nu apar autori precum Eugen Lovinescu, Titu Maiorescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu, incluși în programa valabilă pentru anii școlari de dinainte de pandemie.
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.