Ministrul ECONOMIEI, pas URIAȘ spre cel mai important proiect de dezvoltare. Dănuț Andrușcă: „Să facem mai mult și să vorbim mai puțin în anul Centenar”

Ministrul ECONOMIEI, pas URIAȘ spre cel mai important proiect de dezvoltare. Dănuț Andrușcă: „Să facem mai mult și să vorbim mai puțin în anul Centenar”

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a anunțat finalizarea unuia dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare din regiune, care va contribui la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova: privatizarea Vestmoldtransgaz, prin preluarea companiei moldoveneși de către Transgaz și construirea gazoductului Ungheni-Chișinău. În prezența omologului său de la Chișinău, Chiril Gaburici, oficialul Guvernului României a transmis, în premieră și că un grup important de reprezentanți ai marilor companii prezente pe piața românescă și cea a Uniunii Europene vor merge în Republica Moldova la cea de-a XI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică în perioada 11-12 octombrie 2018.

Dănuț Andrușcă, Ministrul  Economiei a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său din Republica Moldova: În relația cu Republica Moldova, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. „Facem politica faptelor, pentru că sprijinul trebuie demonstrat, nu doar declarat”, a subliniat oficialul Guvernului României. Subiectul principal al discuțiilor a fost procesul de privatizare al Vestmoldtransgaz, care se va finaliza săptămâna viitoare, după semnarea procesului verbal de preluare. Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a subliniat importanța economică și politică a gazoductului Ungheni-Chișinău, despre care a arătat că este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare din regiune, care va contribui la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

Ministerul Economiei transmite că, în cadrul întâlnirii, cei doi demnitari au acordat o atenție sporită acțiunilor și măsurilor care pot fi întreprinse pentru consolidarea parteneriatului dintre România și Republica Moldova din perspectivă economică. „Astfel, a fost reiterat interesul pentru cooperare în numeroase domenii, în mod special în cel energetic, pentru dezvoltarea suplimentară a relațiilor comerciale și economice dintre cele două state”, transmit oficialii Ministerului Economiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comerț de un milliard de euro

Așa cum reiese din datele oficiale, România este deja principalul partener comercial al țării vecine, iar volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat suma de 1 miliard de dolari, doar în primele șase luni ale anului 2018. În acest context, cei doi demnitari au stabilit organizarea celei de-a XI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică în perioada 11-12 octombrie 2018, la Chișinău. Totodată s-a discutat și despre organizarea unui forum economic bilateral al oamenilor de afaceri. La eveniment urmează să se deplaseze la Chișinău  un grup important de reprezentanți ai marilor companii prezente pe piața românescă și cea a Uniunii Europene, stimulându-se astfel interesul investitorilor față de țara vecină.

Dănuț Andușcă a amintit că în domeniul energiei electrice, operatorul român de transport, Transelectrica SA, colaborează cu succes cu ÎS Moldoelectrica, în sensul interconectării sistemelor celor două țări. În vederea dinamizării colaborării, Transelectrica SA intenționează să înființeze o reprezentanță în Republica Moldova.

Investiții în industria auto

Ministrul român al economiei a precizat că buna cooperare din domeniul energiei ar putea fi extinsă și în domeniul industrial, mai exact în sectorul auto, care în România are o contribuției majoră în economie. Această sugestie a fost primită cu interes de către omologul său, care a afirmat că în ultimul an industria automotive din Republica Moldova a cunoscut o creștere semnificativă. Industria automotive cuprinde companiile care proiectează, dezvoltă, produc, promovează şi vând vehicule cu motor, fiind unul dintre cele mai dinamice sectoare economice. Domeniul include şi realizarea de componente pentru maşini, cum ar fi motoare şi caroserii. Segmentul principal este cel al producţiei de automobile şi autoutilitare, camionete, furgonete, vehicule utilitare şi sport, în timp ce vehiculele comerciale, cum ar fi camioanele mari, ocupă un loc secundar în industrie.

Dănuț Andrușcă: „Facem politica faptelor”

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a salutat relația extrem de bună și dialogul eficient și constructiv cu omologul său și a reiterat sprijinul României pentru Republica Moldova.

„În relația cu Republica Moldova facem politica faptelor, nu a vorbelor și cred că acesta este cel mai important aspect. Să ne ținem cuvântul dat, să ne respectăm promisiunile, să facem mult și să vorbim mai puțin. Cooperarea în domeniul energetic, atât în ceea ce privește gazele naturale, cât și energia electrică, este excelentă, la fel cum sunt și relațiile economice și comerciale. Mereu este loc de mai bine, iar Ministrul Gaburici și cu mine avem ambiția să transformăm acest potențial în realitate. Republica Moldova este o destinație interesantă și plină de potențial pentru investitorii români și am încredere deplină că din această toamnă vom vedea o intensificare a interesului investitorilor români pentru țara vecină. Mă bucur că în anul Centenarului venim cu acțiuni concrete, precum acest Forum Economic din toamnă, pentru a consolida relația cu frații noștri de peste Prut. Sprijinul trebuie demonstrat, nu doar declarat și sunt bucuros ca alături de întreg Guvernul României să pot fi alături de prietenii și partenerii noștri din Republica Moldova”, a declarat Dănuț Andrușcă.