Ministerul Economiei a anunțat că preluarea Î.S Vestmoldtransgaz de către Transgaz va fi finalizată săptămâna următoare, după ce clauzele suspensive ale contractului de privatizare vor fi închise. O echipă de specialiști aparținând Eurotransgaz, compania deținută de către Transgaz în Republica Moldova, se va deplasa la Chișinău pentru inventarierea patrimoniului Vestmoldtransgaz, urmând ca, de comun acord cu autoritățile moldovenești competente, să se semneze procesul verbal de preluare.

Prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz, la 28 martie 2018, de către Eurotrsansgaz, compania înființată și deținută de către SNTGN Transgaz în Republica Moldova, și autoritățile din țara vecină, s-au creat premisele construirii gazoductului Ungheni – Chișinău, precizează Ministerul Economiei. Acesta este un proiect vital pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. De asemenea, s-au stabilit condițiile de a căror îndeplinire depind preluarea Vestmoldtransgaz și începerea lucrărilor de construcție la gazoduct.

„Sprijinul acordat de partenerul moldovean în toată aceasta perioadă, de la momentul semnării contractului și până în prezent, combinat cu eforturile susținute ale echipelor interdisciplinare din Eurotransgaz și Transgaz, ne apropie de momentul finalizării tranzacției, conform cu calendarul agreat prin contract și ne permite preluarea Vestmoldtransgaz. Astfel, sunt create toate premisele ca să putem marca acest eveniment în prima parte a lunii septembrie. Țin să felicit Transgaz, și întreaga conducere a companiei, pentru efortul depus la acest proiect de importanță cu adevărat strategică. Transgaz a demonstrat că are capacitatea de a deveni un jucător regional în sectorul de energie, atât prin preluarea Vestmoldtransgaz, cât și prin progresul realizat la construcția gazoductului BRUA”, a declarat ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă.

La rândul său, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că după finalizarea procesului de preluare al Vestmoldtransgaz, urmează să se treacă la etapele de achiziție și construție pentru gazoductul Ungheni-Chișinău, esențiale pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

„Complexitatea procesului de privatizare a întreprinderii din Republica Moldova de către Eurotransgaz a presupus eforturi considerabile de ambele părți. Transgaz a demonstrat disciplină și fermitate în respectarea calendarului agreat.  Având în vedere că sunt aproape de îndeplinirea cerințelor de căror realizare depinde finalizarea tranzacției, SNTGN Transgaz SA și subsidiara sa din Republica Moldova sunt pregătite să marcheze acest moment în prima parte a lunii septembrie, alături de partenerii lor de la Chișinău”, a precizat Ion Sterian.

Anunțul potrivit căruia Eurotransgaz, subsidiară a SNTGN Transgaz SA, a fost declarat câștigător al procesului de privatizare al Î.S Vestmoldtransgaz a fost făcut de către Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în 27 februarie 2018, la Chișinău, în prezența Prim-Ministrului României, Viorica Dăncilă, și a Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă.

O lună mai târziu, în data de 28 martie 2018, tot la Chișinău, a fost semnat contractul de privatizare al Vestmoldtransgaz, în cadrul unui eveniment la care au participat ministrul român al Economiei și omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici.