Ministrul de Interne din Libia: unde vine bucătarul lui Putin, vine și distrugerea

After two months of heavy fighting between revolutionaries and pro regime, the city of Sirte is in ruin. With an unknown number of ammunition used during the conflict, the number of unexploded engines scattered all over the city is enormous and represent a threat for the civilians. The Danish Demining Group, financed by ECHO, is dealing with this dangerous material.

Rusia a recurs la grupuri militare private pentru a agrava conflictul din Libia, acuză reprezentanții guvernului

Rusia folosește contractori militari privați pentru a agrava conflictul din Libia și pentru a-și consolida influența în această țară, a declarat ministrul libian de Interne, Fathi Bashagha. Guvernul Libiei este susținut de ONU.

Acuzele ministrului libian vin în urma rapoartelor despre cel puțin două deplasări de mercenari ale sinistrului grup Wagner, structură legată de Kremlin, în ultimele luni, în timp ce forțele din estul Libiei au încercat să preia sub control capitala Tripoli.

Rusia neagă orice prezența militară în Libia și solicită să sprijine eforturile de soluționare a conflictului din această țară bogată în petrol.

„Rușii au intervenit pentru a turna benzină pe foc și pentru a consolida criza, în loc să găsească o soluție", a declarat Bashagha pentru Bloomberg.

Bashagha a subliniat alte dislocări ale grupului Wagner în Siria și în Africa subsahariană, care au raportat: „oriunde merge grupul Wagner, distrugerea are loc”.

Forțele loiale comandantului din Est, mareșalul Khalifa Haftar, au lansat o ofensivă în primăvara acestui an pentru a cuceri Tripoli din mâinile guvernului libian recunoscut internațional.

Rusia îi oferă mareșalului Haftar asistență neoficială prin grupul Wagner, o armată privată legată de președintele Vladimir Putin prin intermediul omului de afaceri Evgheni Prigojin.

Bashagha a acuzat Moscova că a intervenit în Libia pentru a reînvia „resturile” regimului fostului dictator Muammar Gaddafi și pentru a-și consolida influența în Africa și sudul Europei.

Libia s-a scufundat în haos după revolta din 2011 împotriva lui Gaddafi, conflictul devenind un război indirect între puterile străine.

"Statele Unite au fost un partener puternic în căderea vechiului regim", a declarat Bashagha.

El a cerut Statelor Unite să își consolideze sprijinul pentru guvernul libian susținut de ONU, afirmând că Washingtonul are o obligație „morală și legală” de a restabili stabilitatea și securitatea în Libia.