Ministrul de Finanțe. Virulent la adresa unui fond privat de pensii, dar sugubăț la aprecierile privind impozitul pe venitul global
- Carmen Andrei
- 12 aprilie 2017, 19:41
Dacă în ceea ce privește naționalizarea pensiilor, ministrul Finanțelor a fost virulent, la explicațiile despre Impozitul pe Venitul Global, s-a bâlbâit copios. Încheind apoteotic prin a încuraja oamenii să crească copii: ”statul nu poate face mai mult decât să stimuleze fiscal, mai mult nu poate să intervină statul!”
După ședința de Guvern, Viorel Ștefan a vorbit presei. Despre informarea făcută de Fondul privat pensii NN, ministrul Finanțelor a declarat: ”Imi este greu să înțeleg fenomenul, i-aș spune autodenunț, și-au subminat propriile interese prin astfel de declarații. Cum ar fii dacă o bancă ar face astfel de declarații privind depozitele pe care le deține? O autosabotare? Eu nu am temei să iau nicio decizie în această priviință există o autoritate autonomă, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară, care supraveghează prudențial piețele financiare și care are toate libertățile să se comporte cum crede de cuviință și cum crede că este necesar în privința acestor informații. Eu constat că cineva a făcut niște declarații incorecte impotriva grupurilor de interese și mi-e greu să-mi explic o astfel de atitudine”. În ceea ce privește contribuția financiară la pilonul II, ministrul de Finanțe apreciază că în 2017 va exista o suplimentare față de 2016 datorită creșterii numărului de locuri de muncă, estimând la până la finalul anului se vor înființa 200.000 de noi posturi, care vor genera resurse suplimentare de circa 1,5 miliarde lei.
În ceea ce privește Impozitul pe Venitul Global, Viorel Ștefan a apreciat că în cazul în care veniturile sunt mai mici decât cheltuielile decontate ANAF va aloca 1.200 lei/copil. La întrebarea jurnaliștilor privind persoanele fără copii care au venituri mai mici decât cheluielile, sub ce formă vor primi acești bani? Raspunsul a fost: ”Dacă nu apar sume de suplimentare, e o cheie de rambursare catre contribuabil, existând această sumă de 1.200 lei/copil”.
De asemenea ministrul a explicat ce înseamnă o Gospodărie în spiritul Codului Fiscal: ”Un grup de persoane înrudite sau nu, care acceptă, sub semnătură să se constitue și să declare la Fisc că și-au constituit împreună un patrimoniu comun și își desemnează un lider al lor, un reprezentant, în relația cu Fiscul. Împreună înseamnă a-ți gestiona nevoile familiale, pentru că putem vorbi de o familie, dacă sunt înrudiți sau, putem vorbi de un grup, o gospodărie. Toate veniturile persoanelor din gospodărie se judecă împreună. Sistemul de deductibilități se utilizează cu raportare la veniturile realizate de toate persoanele membre a unei astfel de gospodării”.
Deducerile vor fi făcute pentru taxe școlare, fonduri private de pensii, asigurări medicale private. Fiecare gosodărie va fi arondată unui consilier fiscal, care în opinia lui Viorel Ștefan va proveni fie de la Fisc-ANAF, care au peste 30.000 de angajați, fie de la Camera Consultanților Fiscali.
Ministrul de Finanțe a ținut să precizeze că, de la 1 ianuarie 2018, în ceea ce privește veniturile, cota progresivă a impozitului va fi 0 %, la salarii mai mici de 2.000 de lei și 10%, la orice venit mai mare decât această sumă