Ministrul de Externe britanic: Ameninţarea nucleară iraniană este mai avansată ca niciodată
- Maria Dima
- 19 noiembrie 2022, 12:12
Ministrul de externe britanic James Cleverly a avertizat că ameninţarea din partea programului nuclear iranian este ”mai avansată ca niciodată”. El a mai acuzat că regimul a recurs la vânzarea către Rusia de drone înarmate care ucid civili în Ucraina.
James Cleverly a acuzat regimul de la Teheran de răspândirea ”distrugerii şi a unei băi de sânge'' în întreaga lume.
În cadrul unei conferinţe privind securitatea organizată în Bahrain, Cleverly a avertizat că armele livrate de Iran ameninţă securitatea în Orientul Mijlociu şi în afara acestei regiuni, dând ca exemplu al influenţei Teheranului atacurile ruseşti cu drone fabricate în Iran împotriva infrastructurii civile din Ucraina.
''Armele furnizate de Iran ameninţă întreaga regiune. Astăzi, programul nuclear iranian este mai avansat ca niciodată, iar regimul a recurs la vânzarea către Rusia de drone înarmate care ucid civili în Ucraina'', a declarat şeful diplomaţiei britanice, citat de dpa.
James Cleverly a reafirmat că Londra este ''decisă să lucreze împreună cu ţările prietene pentru a contracara ameninţarea iraniană, a interzice traficul cu arme convenţionale şi a împiedica regimul să achiziţioneze o capabilitate de arme nucleare”.
Relația dintre Rusia și Iran
Relația dintre Rusia și Iran se dezvoltă de ani de zile. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a desfășurat forțele aeriene în Siria începând din 2015 pentru a preveni prăbușirea regimului președintelui Bashar al-Assad, un aliat de lungă durată al Teheranului. Rusia și Iranul au lucrat în pas de melc din punct de vedere militar, avioanele de război rusești oferind acoperire pentru milițiile iraniene și forțele iraniene proxy care luptau la sol, scrie New York Times
Siria a fost un exemplu al efortului ambelor părți de a găsi modalități de a submina puterea și prestigiul american oriunde ar putea în lume, iar Ucraina oferă o oportunitate similară la o scară și mai mare și mai vizibilă.
După revoluția din 1979, Iranul și-a formulat politica externă în jurul sloganului „Nici Est, nici Vest”, ferindu-se în egală măsură de Uniunea Sovietică și de Statele Unite ale Americii. Acum, Republica Islamică își alege tabăra, au declarat analiștii, iar imaginile cu dronele iraniene care explodează și își ating cu precizie țintele îl anunță ca o putere regională care trebuie luată în serios.
Oficial, iranienii neagă că vând drone
La Teheran, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a negat că țara sa vinde arme Rusiei, chiar dacă rețelele de socializare ale Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, care a dezvoltat dronele greoaie, dar letale, se lăudau cu acestea.
„Nu există niciun dubiu că dronele folosite de armata rusă sunt iraniene”, se spunea într-o postare pe Sepah Cyberi, un canal Telegram afiliat cu Gărzile, în timp ce șeful armatei cibernetice a țării, Ali Akbar Raefipour, a jubilat pe Twitter că drona Shahed a Iranului este acum „cea mai comentată armă din lume”.
Iranul nu dorește să scoată în evidență vânzările de arme, deoarece Ucraina este mai populară decât Rusia în rândul iranienilor obișnuiți, iar Republica Islamică se prezintă ca un apărător al celor defavorizați în afacerile mondiale, a declarat Mahmoud Shoori, director adjunct al Institutului de Studii Iran și Eurasia din Teheran și expert în relațiile Iran-Rusia.