Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Culturii sub presiunea străzii. Gheorghiu reia înscrierea Roșiei Montana la UNESCO
Ministrul Culturii sub presiunea străzii. Gheorghiu reia înscrierea Roșiei Montana la UNESCO

Ministrul Culturii sub presiunea străzii. Gheorghiu reia înscrierea Roșiei Montana la UNESCO

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a anunțat că a relua procedura pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO. El a precizat că a luat această decizie împreună cu premierul Ludovic Orban și a precizat că urmează să fie pus la punct un plan de măsuri concrete pentru reabilitarea zonei.

Anunțul ministrului a venit pe fondul declanșării unor proteste civice la sediile PNL, având ca temă tocmai reluarea procedurilor de includere a sitului de la Roșia Montană în patrimonial Unesco. Organizată pe Facebook, acțiunea se numește „Roșia Montană este în mâinile voastre, locul ei este în Unesco!” și consta în afișarea de bannere pe care stă scris „Roșia Montană in UNESCO”:

„ Domnule ministru Bogdan Gheorghiu, vineri, ora 19:00 expiră termenul oficial până la care România poate notifica UNESCO privind includerea Roșiei Montane pe agenda comitetului. Dacă acest moment este ratat, întreaga procedură trebuie reluată de la zero. Toate acestea se întâmplă în timp ce Roșia Montană e propusă, la recomandarea experților, pentru a fi inclusă direct în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Acest lucru ar aduce asistență și eventuale fonduri pentru conservarea și punerea în siguranță a clădirilor monument istoric chiar de la UNESCO. Așteptăm un răspuns clar si ferm”, au arătat organizatorii în postarea de pe rețeaua de socializare.

Ludovic Orban a afirmat zilele trecute că Guvernul PNL dorește să înscrie situl Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, iar ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, urmează să se consulte, în acest sens cu reprezentanții statul român în litigiul de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile (ICSID).

„Am solicitat ministrului Culturii să analizeze, să se consulte cu alte ministere şi mai ales cu cei care ne reprezintă în litigiul pe care îl avem la ICSID (Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile – n.r.), în care compania a dat în judecată statul român şi cere despăgubiri. Trebuie văzut dacă nu afectăm în vreun fel derularea acestui litigiu. Decizia noastră e foarte clară. Noi vrem înscrierea Roşiei Montană, a sitului, în patrimoniul UNESCO”, a afirmat Orban.

La începutul săptămânii, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii a spus că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată dar că o decizie în acest sens urmează să fie luată la nivelul Guvernului. Ministerul Culturii va organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Primăria Roşia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă.