Ministrul Cioroianu, ratacit in desertul egiptean

Ministrul Cioroianu, ratacit in desertul egiptean

 "Vreti sa va marturisesc ca, ascultandu-va, mi se pare si mie o afirmatie surprinzatoare?"

Ministrul de externe Adrian Cioroianu si-a cerut ieri scuze, in mod public, pentru aprecierile pe care le-a facut la aparitia cazului „Romulus Mailat”, conform carora infractorii romani din strainatate ar trebui „plasati” in desertul egiptean si „pusi la muncile cele mai dure”, „in batalioane disciplinare”.

Interpelat in cursul unei conferinte de presa daca o astfel de declaratie i se pare normala, Cioroianu a replicat: „Vreti sa va marturisesc ca, ascultandu-va, mi se pare si mie o afirmatie surprinzatoare? Regret si imi cer scuze celor ofensati de aceasta afirmatie a mea. Evident ca solutia nu este trimiterea in desert si, repet, nu a fost vorba de nicio categorie etnica sau de vreo nationalitate anume, pentru a fi foarte bine inteles”.

O idee din desert

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul de externe a declarat vineri, intr-o interventie telefonica la un post TV, ca „acesti oameni care comit astfel de fapte (precum cele de care este acuzat Mailat - n.r.) nu trebuie trimisi in regim de celula, cu televizor (...), ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane din alea disciplinare”.

Pentru ca se afla in vizita oficiala in Egipt, in timpul interventiei telefonice, Cioroianu a emis pe post si prima idee care i-a venit in momentul aflarii stirii despre cazul „Mailat”: „Eram in plin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe astfel de oameni care ne fac de ras”.

ONG-uri care cer demisia

Declaratia de vineri a generat reactii imediate din partea organizatiilor de aparare a drepturilor minoritatilor etnice si a altor ONG-uri. Noua astfel de organizatii i-au cerut demisia lui Cioroianu pentru declatiile „de tip nazist”, care contravin politicilor publice privind reintegrarea sociala a infractorilor si asistarea postpenala a acestora.

MAE ii va apara pe romanii carora li se ordona plecarea

Tot ieri, Cioroianu a anuntat ca le-a trimis comisarului european pe Justitie Franco Frattini si omologului sau italian, Massimo D’Alema, o scrisoare cu evaluarea Bucurestiului privind decretul italian care ii abiliteaza pe prefecti sa treaca la expuzari.

Cioroianu a atras atentia asupra motivarilor formulate de autoritatile italiene, reamintind ca Directiva europeana nr. 38 pe 2004 interzice invocarea infractiunilor precedente pentru a justifica expulzarea.

Seful diplomatiei a insistat si asupra asigurarii dreptului romanilor vizati de ordine de expulzare de a contesta legal decizia si a promis ca MAE va angaja, pe cheltuiala guvernului, firme de avocatura pentru a le apara drepturile in Italia.

Pentru a imbunatati asistenta oferita romanilor, Cioroianu a anuntat ca MAE intentioneaza sa deschida trei noi consulate - la Trieste, Bologna si Cosenza. Referitor la acuzatiile de neimplicare aduse diplomatilor romani din Italia, Cioroianu a replicat: „Datoria mea este sa le iau apararea acestor oameni, sa spun ceea ce fac bine. Ceea ce fac mai putin bine eu stiu mai bine decat dumneavoastra”.

VOCEA COMISIEI EUROPENE Expulzatii au drept de recurs „Orice expulzare trebuie sa fie motivata individual si sa poata fi atacata printr-un recurs judiciar”, a declarat ieri Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al lui Franco Frattini, comisarul european pentru justitie, referindu-se la felul in care autoritatile italiene au ales sa trateze problema imigrantilor romani.

Fara a reflecta asupra faptului ca decizia Romei a fost luata printr-un decret aplicabil imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial italian, Abbing a tinut sa precizeze ca, in mod cert, Comisia Europeana nu se va pronunta asupra acestei legi decat dupa ce va primi o notificare oficiala privind modul in care autoritatile italiene au transpus directiva europeana privind libera circulatie a cetatenilor UE. „Nu exista nicio dovada ca aparitia unor cazuri de criminalitate in Italia ar avea legatura cu largirea Uniunii Europene si cu cat de pregatita a fost Romania la momentul aderarii”, a precizat si purtatorul de cuvant al CE, Johannes Laitenberger, raspunzand numeroaselor intrebari ale jurnalistilor italieni prezenti la conferinta. (Din Bruxelles, Ana Jitarita)

ORDONANTA DE GUVERN Expulzatii: restrictii de intrare in alte state?

Romanii care vor fi expulzati din Italia sau din alte state si care se vor intoarce in tara ar putea primi restrictii de a mai parasi tara pe o perioada de maximum trei ani.

Potrivit unei ordonante de guvern care modifica Legea nr. 248/2005, deciziile de limitare a accesului in alte state vor fi luate de Tribunalul Bucuresti pe baza dosarelor de expulzare si pe baza motivatiilor autoritatilor italiene. „Am solicitat autoritatilor italiene copii ale dosarului aferent de indepartare si motivatia”, a anuntat ministrul de interne, Cristian David.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu va merge maine la Roma pentru a cere sprijin premierului Romano Prodi. Pentru ca sistemul gandit de autoritatile de la Bucuresti sa functioneze este nevoie ca atasatii romani din Italia sa fie informati cu minimum 24 ore inainte despre deciziile de expulzare.

Planul de masuri mai prevede suplimentarea pana la 30 de persoane a numarului ofiterilor de politie detasati in Italia. Dintre acestia, cinci vor fi de etnie rroma.

Premierul Tariceanu a afirmat ca trimiterea unui numar suplimentar de politisti in Italia este si o masura pentru a-i proteja pe romanii cinstiti care sunt tinta abuzurilor si a atacurilor xenofobe. „Nu este corect ca toti romanii din Italia sa fie judecati pentru gestul unui individ”, a mai spus Tariceanu.

Pana la sfarsitul anului, guvernul va incerca sa aduca in tara aproximativ o suta de cetateni romani condamnati in alte state pentru ca acestia sa-si execute pedeapsa in penitenciare din Romania. (Mihaela Dinca)