Evenimentul Zilei > International > Ministrul britanic al Apărării avertizează că Rusia ar putea încerca să destabilizeze Ţările Baltice. Britanicii publică fotografii cu sisteme de rachete ruseşti în Ucraina | FOTO
Ministrul britanic al Apărării avertizează că Rusia ar putea încerca să destabilizeze Ţările Baltice. Britanicii publică fotografii cu sisteme de rachete ruseşti în Ucraina | FOTO

Ministrul britanic al Apărării avertizează că Rusia ar putea încerca să destabilizeze Ţările Baltice. Britanicii publică fotografii cu sisteme de rachete ruseşti în Ucraina | FOTO

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat că există un pericol real şi prezent ca Rusia să încerce să destabilizeze Ţările Baltice şi s-a declarat îngrijorat de "presiunea" exercitată asupra acestora de preşedintele rus Vladimir Putin.

"Sunt îngrijorat în legătură cu Putin şi de presiunea lui asupra Ţărilor Baltice, de modul în care testează NATO", le-a spus Fallon jurnaliştilor de la The Times şi Daily Telegraph în timpul unui zbor către Sierra Leone, unde trupele britanice contribuie la lupta împotriva epidemiei de Ebola.

Fallon a declarat, de asemenea, că NATO trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei "indiferent ce formă va lua aceasta". "NATO se pregăteşte", a adăugat el, citat de BBC News Online, conform Mediafax.

Fallon susţine, însă, că situaţia nu este un nou Război Rece, ba dimpotrivă este "destul de fierbinte". "Ai tancuri şi blindate care se plimbă la graniţa ucraineană şi ai un grănicer eston capturat şi care încă nu s-a întors", a declarat ministrul britanic. "Când ai avioane pilotate deasupra Canalului Mânecii, când ai submarine în Marea Nordului, mi se pare că situaţia se încălzeşte", a precizat el.

Totodată, ministerul britanic de Externe a publicat, miercuri, fotografii cu un nou sistem de rachete ruseşti Panţîr-S1 şi a precizat că imaginile au fost făcute în estul Ucrainei.

"Aşa arată un «Panţîr-S1» (SA-22 în clasificarea NATO) care nu este manevrat de armata ucraineană", anunţă Ministerul britanic de Externe în dreptul unei fotografii.

Potrivit Foreign Office, aceste fotografii au fost făcute în ultimele săptămâni, şi anume pe 24 ianuarie, 4 februarie şi 5 februarie, la Şahtiorsk şi Doneţk, oraşe din estul Ucrainei.