Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ministrul austriac de Externe vrea micorarea alocaţiilor copiilor români din Austria. Propunerea a fost intens criticată în România | DEZBATERE EVZ
Ministrul austriac de Externe vrea micorarea alocaţiilor copiilor români din Austria. Propunerea a fost intens criticată în România | DEZBATERE EVZ

Ministrul austriac de Externe vrea micorarea alocaţiilor copiilor români din Austria. Propunerea a fost intens criticată în România | DEZBATERE EVZ

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a propus dimininuarea alocaţiilor copiilor românilor care lucrează în Austria. Demnitarul este de părere că alocaţiile trebuie să fie aceleaşi ca în România. Recent, Parlamentul României a votat mărirea alocaţiilor copiilor de la 42, la 84 de lei. Propunerea oficialului austriac a fost intens criticată în România.

Ministerul Afacerilor Externe nu este de acord cu luările de poziție publice ale ministrului federal al afacerilor externe al Austriei pe tema asistenței sociale destinate lucrătorilor intra-comunitari, cu referire expresă la România, apreciind că amplificarea, în mod artificial, a unor astfel de poziționări, riscă să-i transforme pe cetățenii români care lucrează în mod legal în Austria în victime ale unei dispute politice interne.

De asemenea, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a transmis că mesajul ministrului Sebastian Kurz este incorect juridic și inacceptabil din punct de vedere politic și că autoritățile de la București veghează "la respectarea drepturilor românilor ca și cetățeni europeni".

O reacţie a venit şi din partea deputatului Bogdan Diaconu, care a spus că dacă alocaţiile copiilor români din Austria trebuie să fie aceleaşi ca în România, atunci şi firmelor austriece care taie păduri în ţara noastră trebuie să li se aplice legile din Austria.

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) a transmis un comunicat în care precizează că poziţia ministrului austriac este nejustificatăm şi nefondată. "Nu înţelegem de ce politicieni care se consideră europeni ne aleg mereu pe noi ca subiect de dispută politică între ei şi adversarii lor. Libera circulaţie a persoanelor şi muncitorilor este un principiu fundamental al Uniunii Europene, iar accesul la serviciile sociale nu trebuie acordat discriminatoriu", afirmă FADERE în comunicatul intitulat "În locul pădurilor din România, Austria vrea să taie alocaţiile copiilor români", potrivit Agerpres.

Cum comentaţi propunerea ministrului de Externe austriac? Participaţi la dezbatere şi spuneţi-vă părerea în rubrica de comentarii a articolului.