Fostul MINISTRU al JUSTIŢIEI aruncă BOMBA ANULUI

Fostul MINISTRU al JUSTIŢIEI aruncă BOMBA ANULUI

Florin Iordache, fostul ministu al Justiţiei, actualul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a declarat că sumele ilegale din camapanie nu vor mai fi confiscate.

Acesta a propus ca sumele care sunt obţinute ilegal de către partidele politice pentru finanţarea campaniilor electorale să nu mai fie confiscate. Pentru a o trimite la promulgare, această propunere mai are nevoie doar de votul în plen, deoarece Comisia Juridică deja şi-a însuşit-o.

Deşi mulţi îl consideră pe Florin Iordache vinovat pentru controversată OUG 13, acesta nu a mai deschis un nou proiect legislativ în care să-şi formuleze noua propunere, ci s-a folosit de un amendament deja existent şi trecut de Senat.

Este vorba de un proiect de lege depus de reprezentanţii minorităţilor naţionale, în februarie 2016. Iniţiatorii actului normativ propuneau modificarea Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale (nr. 334/2006), în sensul că organizaţiile aparţinând minorităţilor naţionale care obţin doar câte un mandat de deputat să fie controlate de Autoritatea Electorală Permanentă numai în ceea ce priveşte finanţarea campaniei electorale.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a fost respins în Senat, proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor, unde sesizând o oportunitate, fostul ministru a formulat mai multe amendamente care sunt la baza finanţării partidelor politice.

Cel mai grav dintre ele: abrogarea alin. 13 al art. 28 din Legea 334/2006. Or, alineatul respectiv spunea: „Contribuţiile pentru campania electorală care nu respectă prevederile prezentului articol se confisca şi se fac venit la bugetul de stat”.

Alte amendamente formulate de Iordache extind posibilitatea contribuţiei fără limită şi la banii destinaţi campaniei la nivel central a partidului, respectiv campaniei pentru referendum.

Mai trebuie remarcat că, în raportul Comisiei conduse de Nicolicea, raport pe baza căruia va fi dat votul în plen, scrie: „Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa legislativă prin avizul nr. 188 din 8 martie 2016”. Doar că, faţă de formă pe care a văzut-o Consiliul Legislativ în martie 2016, amendamentele lui Iordache din aprilie 2017 reprezintă modificări importante, conform digi24.ro.