Ministru ACUZAT DE LEGĂTURI CU SIE ŞI DNA. În afacerea ”BĂIATUL DEŞTEPT” apare şi numele unui consilier PNL

Ministru ACUZAT DE LEGĂTURI CU SIE ŞI DNA. În afacerea ”BĂIATUL DEŞTEPT” apare şi numele unui consilier PNL

Ministru acuzat de legături cu SIE şi DNA.

Site-ul România Curată, care aparţine Alinei Mungiu Pippidi, a dezvăluit mai multe informaţii despre ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, dar și spre consilierul PNL la București, Ciprian Ciucu.

“Cristian Ghinea, care a înlocuit-o pe Aura Răducu (expert european în fonduri europene), fără să fi lucrat o zi în acest domeniu, este şi el un specialist al contractelor cu statul, de altă factură însă. Cristian Ghinea este un favorit al unei specii particulare de contracte de stat, cele cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Fără nicio competenţă pe zona post sovietică, nici măcar lingvistică, ONG-ul său şi al partenerului său, Ciprian Ciucu, CRPE, e cel prin care MAE a ales să facă politica statului român pe proiectata frontieră iluzorie a NATO, adică în Moldova, Georgia şi Ucraina.

Începând cu anul 2012, CRPE devine abonat regulat al Departamentului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al MAE, obţinînd 34.000 euro în 2012, 140.000 în 2013, 104.000 în 2014, şi tot aşa până în prezent. Moldovei i se construieşte capacitatea instituţională în cooperare cu ANI din România, Georgia e ajutată să implementeze acordul de asociere, multe şi variate subiecte pe toate planurile. Chiar dacă mai sunt şi alte ONG-uri care cooperează cu AOD, CRPE e singurul care are anual venituri consistente şi totodată singurul care nu are drept competenţă Marea Neagră sau Caucazul.

Subiectul e unul sensibil pentru domnul ministru Ghinea, care tocmai a pierdut un proces intentat contra Alinei Mungiu-Pippidi, fosta sa profesoară, angajatoare şi promotoare timp de ani de zile (la un program de studii la LSE, ca tânăr lider, la TVR şi alte organe de presă ca analist, etc.) în care a încercat să dovedească (ca şi în presă, pe Hotnews şi Dilema) că la el se referea portretul anonim al unui tânăr oportunist, a cărui carieră problematică îl aduce în zona de patronaj a serviciilor secrete, portret schiţat de AMP într-un articol după mărturisirea lui Robert Turcescu din toamna 2015. Deşi AMP nu îl identificase pe Ghinea, și nici vreun comentator al articolului, Ghinea s-a repezit să declare că de el e vorba pe Hotnews, Facebook și Dilema iar în cursul procesului a relatat că „într-o convorbire privată amicală din perioada 2011-2012, v-am povestit despre faptul că am solicitat un interviu de cercetare dlui. Mihai Răzvan Ungureanu (la data respectivă director al SIE?”. Ghinea i-a povestit într-adevăr lui AMP (care nu a povestit mai departe) că îi va cere sfatul directorului SIE pentru viitoarele activităţi ale ONG-ului său în zona de interes a MAE, dar l-a îndemnat să nu facă acest lucru, pe motivul că într-o democraţie e de neconceput ca ONG-urile să se sfătuiască cu serviciile secrete despre activităţile lor. Despre  „cercetarea” care necesita intervievarea directorului SIE vă lăsăm să ghiciţi, ea nu a fost niciodată publicată, Ghinea fiind până azi necunoscut pe Google Scholar pe orice subiect de competența lui MRU și pe orice subiect în general…

CRPE a fost chiar membru în coaliţia Alianța pentru o Românie Curată (ARC), de unde s-a retras în iarna 2012, refuzând să semneze scrisoarea de protest a ONG-urilor către MAE atunci când Teodor Baconschi i-a făcut pe protestatari „ciumpalaci”. Motivul formal al despărţirii a fost că AMP l-a criticat pe Ghinea (ca şi acum o săptămână, dându-i numele în editorialul din România liberă, pentru utilizarea sloganului Votez DNA!, afirmând că DNA va fi vulnerabilizat de folosirea politică a numelui său. De fapt, e greu de văzut cum mai putea CRPE să critice MAE sau să joace rol de watchdog când exact atunci aplica la fondurile sale şi se profila deja, cu competenţe zero, drept partener strategic.

Dat fiind că sub mandatul său, deocamdată incomplet, nu s-au atribuit fonduri de către MFE, ci s-au purtat lupte cu software-ul STS (atribuit greşit public lui Ghiţă), cea mai notabilă realizare a ministrului Ghinea a fost aprobarea din fondul operaţional aflat în subordinea MFE a proiectului cu dedicaţie SII pentru SRI, care adaugă 25 de milioane de euro la fondurile pentru supravegherea neconstituţională a cetăţenilor, inclusiv date despre sănătate, executate de regulă prin intermediul unor firme securiste faimoase. Ministrul Ghinea a evitat orice comentarii pe această temă, deşi e foarte locvace în general şi abia acest gen de bani ajung regulat la firme precum cele ale lui Sebastian Ghiţă, care a sărit să apere proiectul în dulce devălmăşie cu alt „tehnocrat”, Marius Bostan, ex-ministrul Comunicaţiilor.

Poate proiectul cu dedicaţie pentru SRI al Ministerului Fondurilor ar fi trecut mai neobservat dacă guvernul nu ar fi recunoscut într-un document către Comisia Europeană prezentat de Ziarul Financiar că absorbţia pe actualul ciclu financiar va fi zero la finele mandatului guvernului tehnocratic, iar absorbţia pe precedentul ciclu financiar, datorată guvernelor anterioare, nu ar fi fost atribuită generos de Ghinea propriilor sale merite în raportul celor o sută de zile ale sale în post (nimeni nu i l-a cerut, dar era păcat ca asemenea zile istorice să treacă neobservate), vezi aici”, se arată în articolul semnat de Ramona Andreescu, a cărui continuare poate fi citită pe romaniacurata.ro.