Un ministru a înjurat, în direct, un jurnalist. Cum s-a justificat. Video

sursa foto: RFE

Ministrul Agriculturii de la Chişinău, Vladimir Bolea a înjurat licenţios un jurnaist într-o conferinţă de presă care era transmisă online.

Ministrul Agriculturii a înjurat pentru o întrebare incomodă. Funcţionarul a uitat că microfonul era inclus şi, imediat ce jurnalistul i-a adresat întrebarea despre ajutoarele oferite fermierilor, i-a spus în şoaptă subalternului:„O zai*it p*lă aista, ble*”, a zis, la un moment dat, Bolea, în șoaptă. Însă microfoanele au captat sunetul suficient, încât să se audă în direct.

Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea/ Sursa: Captură

Ministrul Agriculturii a încercat să dreagă busuiocul

Ulterior, ministrul Agriculturii a încercat să dreagă busuiocul. Vladimir Bolea a postat un mesaj de Facebook, în care îşi cere scuze şi dă vina pe stres. „Regret nespus de mult pentru o exprimare nedemnă care a apărut pe fond de stres. Îmi cer scuze publice pentru greșeala comisă”, a spus Vladimir Bolea, fără alte precizări.

Cabinetul de miniştri de la Chişinău nu a condamnat gestul lui Bolea. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu o reacţie scurtă că „omul şi-a cerut scuze”.

Ministrul Agriculturii este cel mai recent caz, dar nicidecum primul, în care un oficial folosește limbaj licențios în situații mai incomode.

Au fost, însă, și cazuri mai grave, atunci când se întâmpla ca reporterii să abordeze aleșii poporului atunci când aceștia nu aveau chef de interviuri.

Acum 13 ani, fostul președinte al CSJ, Ion Muruianu, i-a numit pe jurnaliști „câini turbați, periculoși pentru societate”. Ulterior, acesta și-a cerut scuze. Însă a ținut să precizeze că ofensa a fost înțeleasă greșit

Expresia „turbat” are mai multe semnificative, printre care fioros, violent, sălbatic, nebun, cumplit”.

Jurnaliştii moldoveni, agresaţi verbal şi fizic

În Republica Moldova, jurnaliştii nu sunt agresaţi verbal, dar şi fizic. Unul din aceste cazuri a fost reclamat la CEDO. Este vorba de o jurnalistă de investigaţie. Aceasta a fost ţinută în captivitate timp de 40 de minute de mascaţi de la o companie privată. Motivul că a filmat casa fostului deputat Constantin Ţuţu. Mascaţii cereau ca să fie şterse imaginile filmate. Jurnalista şi cameramanul au fost eliberaţi după ce la faţa locului au venit mai multe televiziuni şi politicieni din opoziţie.