Cum a scăpat Guvernul de la Chișinău de greva fermierilor. Le-a achitat subvențiile din banii destinați copiilor și bătrânilor

Cum a scăpat Guvernul de la Chișinău de greva fermierilor. Le-a achitat subvențiile din banii destinați copiilor și bătrânilorSursa foto: Arhiva EVZ

Sute de copii și bătrâni din Republica Moldova riscă să primească cu întârziere îndemnizațiile și pensiile. Guvernul de la Chișinău a alocat 200 de milioane de lei, bani destinați copiilor și bătrânilor, pentru a achita subvențiile fermierilor și a-i determina să renunțe la grevă. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. .

„Toți acești bani sunt luați de la copii, de la bătrâni, de la 2,5 milioane de cetățeni moldoveni. Guvernul conștientizează problema, fără să ne spună nimeni. Este vorba de o problemă economică reală legată de formarea prețului foarte înalt la cerealele din toamna 2022, față de anul curent. Ministerul Agriculturii, din luna aprilie vorbește despre aceste lucruri și am venit cu o soluție ca agricultorii să vândă cu pierderi minime sau aproape deloc. Sperăm că piața se va schimba.De fiecare dată repetăm, că acești bani nu sunt banii Ministerului, nu sunt al lui Bolea personal, al lui Recean, și eu nu vreau să-i dau, nu. Sunt bani al copilului care s-a născut ieri, care trebuie să primească indemnizație și să-și construiască viitorul. De aceea, vreau să mulțumesc poporului moldovenesc și pentru cei 1,6 mlrd. lei, oferite agricultorilor din Republica Moldova sub forma de subvenții, ca ei să fie susținuți tot din respect pentru ei. Și pentru aceste 200 milioane de lei, care au fost oferite din partea poporului Republicii Moldova ”, a declarat ministrul Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Reacția agricultorilor

Asociația Forța Fermierilor a venit joi cu o reacție la declarațiile de ieri a ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, unde s-a arătat nemulțumită de afirmațiile acestuia, privind subvențiile oferite de Guvern în valoare de 200 de milioane de lei, și le-a catalogat drept „iresponsabile și manipulatorii”. „Fermierii nu au cerut să fie acordat acest sprijin din surse interne ale bugetului de stat sau de la gura copiilor și bătrânilor”, au menționat agricultorii.

„Domnul Bolea cunoaște mai bine decât orice cetățean că, agricultorii încă în toamna anului 2022 au cerut ca Guvernul să se adreseze către Uniunea Europeană pentru acordarea sprijinului financiar producătorilor agricoli din Republica Moldova, afectați concomitent de multiple crize. Anume așa au procedat țările din Bazinul Mării Negre cum ar fi România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria. Accentuăm că, fermierii nu au cerut să fie acordat acest sprijin din surse interne ale bugetului de stat sau de la gura copiilor și bătrânilor, așa cum a declarat domnul ministru. Rămâne mare-mare întrebare de ce persoanele abilitate nu și-au făcut treaba și au tărăgănat timp de 9 luni adresarea către UE. Nu am văzut să răspundă cineva pentru acest act de sabotaj”, se menționează în reacția agricultorilor la declarația lui Vladimir Bolea.

Fermierii i-au amintit ministrului Agriculturii de poziția sa cu trei ani în urmă, când nu era ministru și susținea revendicările acelorași fermieri, care acum au ieșit la protest. „Nu credem că atunci poporul Moldovei a fost mai bogat. Regretăm că acum domnul Bolea acționează ca un politician cinic și nu ca un om de stat”, au mai afirmat fermierii.

Cum au renunțat agricultorii la protest

La 20 iunie, agricultorii au venit cu utilajele agricole în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a protesta că guvernarea refuză să le satisfacă revendicările. Agricultorii susţin că au ajuns în prag de faliment şi cer să le fie oferită o vacanţă fiscală, achitate subvenţiile şi să se interzică importul de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine, pentru a-şi putea vinde propria producţie.

La 27 iunie, agricultorii și-au luat tractoarele și au plecat acasă, fiind dispuși să aștepte până la 1 august realizarea promisiunilor primite din partea Guvernului. Fermierii au decis să renunțe la grevă după ce Bolea le-a spus că au fost găsite 200 de milioane de lei pentru a le achita subvențiile.