Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a venit cu propunerea de a expropria terenuri în valoare de peste 38 de milioane de lei, în scopul construirii segmentului de drum Bacău - Pașcani, un tronson de 77 km din Autostrada Moldovei (A7).
Ministerul Transporturilor a propus exproprierea imobilelor proprietate privată de pe raza localităților Săucești, Itești, Berești-Bistrița, Filipești din județul Bacău, Moldoveni, Secuieni, Horia, Trifești, Dulcești, Cordun, Săbăoani, Gherăești, Roman din județul Neamț, Mircești Hălăucești, Mogoșești-Siret, Stolniceni-Prăjescu, Pașcani din județul Iași.
Exproprieri uriașe pentru construirea Autostrăzii Bacău – Pașcani
„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ:
Hotărâre a Guvernului privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere a lucrării de utilitate publică de interes național Autostrada Bacău – Pașcani, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național”, a transmis Ministerul Transporturilor.
Suma totală a despăgubirilor se ridică la 38,31 milioane de lei, fiind vorba despre 5.784 de imobile proprietate privată, întinse pe o suprafață totală de 14,76 milioane de mp.
Costul proiectului, estimat la 5,86 miliarde de lei - 6,91 miliarde de lei
Acești bani vor fi alocați din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în acord cu Legea bugetului de stat pe 2022, nr. 317/2021, cu modificările și completările ulterioare.
Anunțul privind deschiderea licitației pentru tronsonul Bacău – Pașcani din Autostrada Moldovei a fost publicat în data de 27 iulie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Valoarea totală estimată a lucrărilor se ridică la 5,86 miliarde de lei - 6,91 miliarde de lei.
Cele trei loturi de drum vor fi finanțate prin PNRR
Licitația prevede trei loturi:
- Lotul 1 Bacău/Săucești – Trifești, cu o lungime de 30,3 km și o valoare estimată la 2,041 miliarde de lei (fără TVA)
- Lotul 2 Trifești – Gherăești, cu o lungime de 18,99 km și o valoare estimată la 1,601 miliarde de lei (fără TVA)
- Lotul 3 Mircești – Pașcani, cu o lungime de 28,09 km și o valoare estimată la 2,215 miliarde de lei (fără TVA).
Depunerea ofertelor pentru cele trei loturi se poate face până pe 21 septembrie 2022, în conformitate cu calendarul SEAP. Pentru finalizarea lucrărilor la fiecare lot este prevăzut un termen de 30 de luni.
Costul total al lucrărilor, de 5,858 de miliarde de lei (fără TVA), va fi asigurat prin PNRR, conform Economica.net.