Tinerii vor avea, în sfârșit, card de sănătate. Tipărirea a fost reluată

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Sănătății informează că se reia procesul de tipărire a cardului național de asigurări sociale de sănătate. În acest sens a fost semnat un nou Acord-cadru cu Compania Națională „Imprimeria Națională”.

Este vorba despre cardurile de sănătate pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani și/sau au devenit asigurate după momentul distribuirii inițiale. Acordul a fost încheiat pe o durată de trei ani și vizează producerea a 1,2 milioane de carduri de sănătate.

Procesul de retipărire pentru cardurile de sănătate a început deja

Procesul de retipărire a cardurilor de sănătate a fost demarat. Un total de 400.000 de astfel de carduri vor fi expediate către Casele Județene de Asigurări de Sănătate în două tranșe distincte.

Primul lot, compus din 200.000 de carduri de sănătate, va fi livrat până la data de 31 noiembrie 2023. În timp ce al doilea lot trebuie să fie distribuit până la data de 15 decembrie 2023.

Bugetul alocat pentru tipărirea celor 400.000 de carduri este estimat la aproximativ 5,5 milioane de lei. Procesul de distribuție a cardului de sănătate va fi gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cardul de sănătate reprezintă mijlocul prin care se atestă statutul de asigurat în vederea utilizării serviciilor medicale.

Acesta certifică prezența asiguratului la unul dintre furnizorii de servicii medicale din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

De-a lungul anilor, au fost înregistrate multiple deficiențe în sistemul informatic utilizat de CNAS.

Acest fapt a determinat medicii de familie să apeleze fie la documentarea în format tradițional pe hârtie, fie la amânarea consultărilor pacienților care întâmpinau dificultăți în utilizarea cardului de sănătate.

Românii pot solicita cardul european de sănătate

Cetățenii români au posibilitatea de a solicita cardul european de sănătate, cunoscut și sub denumirea de CEASS.

Acest document atestă statutul de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România și are o durată de valabilitate de doi ani.

Pentru a beneficia de servicii medicale spitalicești pe baza cardului european de asigurare socială de sănătate trebuie să mergi la un spital care are un acord în vigoare cu casa de asigurări de sănătate.

Pentru a putea folosi cardul european și a beneficia de servicii medicale necesare, este necesar să consulți un medic de familie, un specialist în domeniul medicinei clinice sau un medic dentist.

Acești profesioniști trebuie să activeze în cadrul unui furnizor de servicii medicale care are încheiat un contract cu casa de asigurări de sănătate.