Ministerul Sănătății pregătește proiecte de 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor

Sursa foto: Sansa News

Ministerul Sănătății a anunțat recent că pregătește proiecte în valoare de 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor. Acestea au ca scop îmbunătățirea serviciilor medicale.

Ministerul Sănătății pregătește proiecte de peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor, precum și a instituțiilor din subordinea sa. Acestea vor fi realizate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

În acest sens, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a trimis pe data de 5 octombrie tuturor spitalelor din România un formular digital pentru evaluarea infrastructurii IT și a nevoilor aferente.

Ministerul Sănătății vrea să digitalizeze spitalele din România

„Proiectele importante din domeniul sănătății trebuie realizate în strânsă legătură cu profesioniștii care activează în spitalele din România, pentru identificarea nevoilor reale și adaptarea ghidurilor și a metodologiilor de finanțare în funcție de particularitățile sistemului”, a declarat Alexandru Rafila.

Proiectele au ca scop îmbunătățirea serviciilor medicale din spitalele românești, precum și o mai bună administrare și management al serviciilor de sănătate. Totodată, se urmărește și înlocuirea infrastructurii IT a spitalelor de stat din România, acolo unde este cazul.

Ministerul Sănătății urmărește crearea unor module informatice noi care să deservească activitatea Ministerului Sănătății și a instituțiilor din subordinea sa.

Procesul de digitalizare va urmări să achiziționeze și să instaleze echipamente IT noi, echipamente echipamente pentru comunicații și echipamente conexe, să achiziționeze licențe, să dezvolte aplicații informatice aferente, dar și să instruiască personalului tehnic de la nivel local, potrivit Ministerului Sănătății.

Peste 25 de spitale noi vor fi construite

Tot prin PNRR, Ministerul Sănătății și-a asumat să construiască 25 de spitale noi până în anul 2026. Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro.

Vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale sau unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătății în anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană, în urma aplicării unor criterii de prioritizare.

Noile spitale vor trebui să respecte anumite cerințe de eficiență energetică, conform legislației naționale și standardelor de calitate și performanță existente la nivel internațional.