Ministerul Sănătății crește bugetul spitalelor pentru urgențe medicale

Ministerul Sănătății. Sursa foto: Facebook

România. Ministerul Sănătății suplimentează bugetul destinat urgențelor medicale din spitale cu sume impresionante, potrivit unui comunicat transmis.

Doar în acest an s-au alocat sume record, depășind 500 de milioane de lei, pentru gestionarea marilor urgențe medicale.

Ministerul Sănătății alocă 200 de milioane de lei în plus pentru spitale în 2024

Comparativ cu alocarea inițială de 330 de milioane de lei din ianuarie 2024, Ministerul Sănătății a aprobat acum o suplimentare de 200 de milioane de lei pentru program.

Printre principalele componente care au beneficiat de suplimentări semnificative se numără fondurile pentru pacienții cu AVC, care au fost majorate cu 90%, pentru infarctul miocardic acut, cu 45%, și pentru secțiile de ATI, cu 50%.

Buget spitale. Sursa foto: Ministerul Sănătății

Beneficii pentru pacienții cu mari urgențe medicale

Alexandru Rafila subliniază că pacienții cu urgențe medicale majore necesită imediat materiale sanitare și medicamente esențiale pentru salvarea vieților.

Nu este suficient să se ofere primul ajutor și să se transporte pacientul la spital, ci trebuie să existe resurse umane și materiale disponibile în mod imediat.

Aceasta este o prioritate pentru Ministerul Sănătății, care a majorat considerabil bugetul destinat acțiunilor prioritare.

„Pacienții care au nevoie de anestezie și terapie intensivă, pacienții cu politraumă, pacienții cu mari arsuri, infarct miocardic acut și accident vascular cerebral au beneficiat începând cu anul 2022 de o creștere de trei ori a sumelor alocate!

Suntem responsabili și determinați să oferim împreună cu personalul sanitar tot sprijinul pacienților cu mari urgențe medicale”, a mai punctat ministrul Sănătății.

Spitalele din România, finanțate direct prin Programul Acțiuni Prioritare

Rafila a adăugat că modificarea modului de finanțare a fost realizată cu ajutorul Ministerului Finanțelor și al Guvernului României.

Programul Acțiuni Prioritare. Sursa foto: Ministerul Sănătății

Programul Acțiuni Prioritare, gestionat de Ministerul Sănătății, alocă fonduri direct către spitalele din România, suplimentar față de bugetul CNAS, pentru tratamentele de urgență de mare prioritate, inclusiv Anestezie Terapie Intensivă, Accident Vascular Cerebral, Infarct Miocardic Acut, Traumă și Arși Grav, potrivit unui comunicat transmis.