Ministerul Sănătăţii a finalizat evaluarea proiectelor depuse în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru construirea şi dotarea a 200 de centre comunitare integrate în zonele în care accesul la servicii medicale este deficitar.
"Ministerul Sănătăţii a finalizat evaluarea proiectelor depuse în cadrul PNRR pentru construirea şi dotarea a 200 de centre comunitare integrate în zonele în care accesul la servicii medicale este deficitar. Investiţia totală se ridică la 40 de milioane de euro şi cuprinde construcţia, reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a 200 de centre comunitare integrate din zonele rurale. În aceste centre vor funcţiona cabinete pentru medicii de familie, laboratoare de tip 'point of care' pentru analize uzuale, cabinete pentru medici specialişti, cabinete pentru moaşe şi cabinete stomatologice", se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Sănătăţii.
„Asigurarea serviciilor medicale primare pentru toţi cetăţenii României este o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii”
Îmbunătățirea asistenței medicale comunitare o să reducă nivelul actual ridicat al spitalizărilor, pentru multe afecțiuni, iar prin implementarea acestui proiect se va asigura accesul echitabil al pacienților la servicii medicale adecvate, indiferent de zona în care locuiesc, mai precizează sursa citată.
"Asigurarea serviciilor medicale primare pentru toţi cetăţenii României este o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii. Prin PNRR, am reuşit să aprobăm finanţarea pentru construirea şi dotarea a 200 de centre comunitare integrate care vor oferi servicii de asistenţă medicală primară persoanelor care locuiesc în zonele rurale. Toţi oamenii trebuie să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate, cât mai aproape de locul în care trăiesc" a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, conform Agerpres.
La începutul anului, Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea dosarelor depuse pentru finanțarea proiectelor de modernizare și dotare a ambulatoriilor de specialitate din România. Este vorba de o investiție specifică în cadrul PNRR (alocări pentru Unități de asistență medicală ambulatorie).
Echipa PNRR a Ministerului Sănătății, coordonată de Dr. Alexandru Rogobete, prin eforturi susținute a finalizat evaluarea a 142 de dosare într-un timp remarcabil și a reușit să dubleze numărul de unități sanitare care vor primi finanțare pentru modernizarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate, de la 30 de beneficiari, cât era impus de Comisia Europeană prin contractul de finanțare, la 55 de beneficiari. Cele 55 de unități au fost selectate, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut. Bugetul total solicitat pentru cele 55 de ambulatorii este de 514 milioane de lei fără TVA. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății va semna contractele de finanțare cu beneficiarii, urmând ca în această primăvară să demareze lucrările de execuție.