Ministerul român de Externe a reacționat ferm la declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, care a amenințat vineri, într-o conferință de presă la Atena, că România s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor rusești din moment ce găzduiește elemente ale scutului anti-rachetă american, considerat de Moscova o amenințare la adresa securității sale.
„Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale”, declară MAE într-un răspuns la solicitarea Digi24. „Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi aliaţii săi pe tema apărării antirachetă”, atenționează MAE. „În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională”, punctează diplomația de la București.
Iată răspunsul complet al MAE :
„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă surprinderea cu privire la poziţia exprimată în 27 aprilie 2016, la Atena, de preşedintele Federaţiei Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România.
Această pozitie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale. Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat.
Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă.
În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională!”