După ce au adoptat legea care permite vânzarea pădurilor copac cu copac, o parte dintre parlamentari dau înapoi acum şi admit că au făcut o greşeală. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, ar urma să anunţe astăzi ce măsuri va propune pentru „a repara” legea care permite vânzarea pădurilor la bucată.
Legea care permite vânzarea pădurilor „la bucată” împarte acum, la aproape trei săptămâni după intrarea ei în vigoare, parlamentul în două „tabere”: în timp ce o parte dintre cei care şi-au dat girul pentru adoptarea actului normativ recunosc că au greşit, ceilalţi rămân pe poziţii invocând dreptul la proprietate.
În acest timp, oficialii Ministerului Mediului - care au aflat din EVZ despre intrarea în vigoare a legii - vor anunţa, astăzi, ce măsuri vor propune pentru „rezolvarea situaţiei” nedorite de guvern.
„Am chemat la mine toţi responsabilii pentru a analiza situaţia şi a vedea ce se poate face. Mâine, voi avea o concluzie cu privire la modalitatea de acţiune în acest caz”, a explicat, ieri, ministrul Laszlo Borbely.
„Personal, nu sunt de acord cu această lege”
Concret, deşi a primit avizul Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaţilor, mulţi dintre membrii acesteia susţin acum că „legea este greşită”.
„Personal, nu sunt de acord cu această lege. Noua reglementare aduce grave prejudicii fondului forestier”, susţine acum social-democratul Gheorghe Antochi. Opinia sa e împărtăşită şi de liberalul Gabriel Plăiaşu, care a admis că a susţinut în comisie modificarea Codului silvic, deşi ştia că „este un lucru rău”.
„Eu am fost de acord în comisie. În plen, nu am participat la şedinţa în care s-a votat. Într-adevăr, este foarte rău că se fărâmiţează pădurile, dar, repet: eu nu am participat la vot în plen”, s-a scuzat Plăiaşu.
De partea cealaltă, democrat- liberalul Gheorghe Tinel consideră că noua lege era necesară, întrucât vechile prevederi încalcă dreptul la proprietate. „Cei care au făcut legea din 2008 au invocat faptul că aceia care cumpără suprafeţe mici, le iau doar ca să-şi facă acolo case. Eu consider însă că am îndreptat un rău”, a explicat deputatul.
Acesta e susţinut şi de colegul său de partid, Corneliu Olaru, în opinia căruia „chiar dacă vor fi zece proprietari pe un hectar de pădure, aceasta nu va fi defrişată”.
Lege trecută cu mâna puterii
Modificarea Legii fondului forestier a fost adoptată de deputaţi pe 2 martie. Legea a trecut la pachet cu alte 30 de acte normative, cap de listă fiind proiectul privind politizarea deconcetratelor. Cu deputaţii PSD şi PNL afară din sală în semn de protest, PDL, UDMR şi independenţii au trecut toate legile în viteză. Ca să fie siguri de deznodământ, au decis să voteze prin ridicare de mâini, şi nu electronic.
Rezultatul: mai multe proiecte aflate pe ordinea de zi au fost adoptate cu 171 de voturi pentru, nici unul împotrivă şi nici o abţinere, în condiţiile în care era nevoie de 167 de voturi. (A contribuit Romulus Georgescu)